Koude noodles met pindasaus

30 - 60 minuten, Hoofdgerechten, Sausjes, spreads en dips, Vegetarisch, Vlees 3 comments

Vorige week schreef David Lebovitz een bevlogen verhaal over koude noodles met pindasaus. In ieder geval bevlogen genoeg om het een keer te proberen. Al stond het idee van koude noodles mij niet meteen aan. De lijst van ingrediënten schrikt in eerste instantie een beetje af, maar op de pinda’s, koriander en kokosmelk na had ik alles in huis. En met een kleine aanpassing (sambal in plaats van rode pepers) was het weer een ingrediënt minder.

Eigenlijk is het heel simpel: gewoon alles in de foodprocessor gooien. Ondertussen noodles koken, komkommer snijden en tofu bakken. En dan de pindasaus opwarmen…euh toch niet opwarmen. Ik heb het recept twee keer gelezen voordat ik besefte dat het naast koude noodles ook over koude pindasaus gaat. De pindasaus leent zich daar ook goed voor. Met de verse koriander en limoensap is deze pindasaus meer een soort pindadressing. Ik vond het lekker. Weer eens wat anders. En straks ga ik een restje koude pindasaus opwarmen om te kijken of dat ook smaakt.

Ingrediënten:
| bereidingstijd 30 minuten | recept voor 4 personen

• 300 g ongezouten geroosterde pinda’s • 125 ml warme zwarte thee • 125 ml kokosmelk • 2 teentjes knoflook, in stukjes • 1 el verse gember, geraspt • 60 ml limoensap • 1 el bruine suiker • 1,5 el sojasaus • 1 tl vissaus • 1 el sesamolie • 3 tl sambal • 1/2 tl gemalen sechuanpepers (optioneel) • verse koriander (15 g) • snufje zout
voor de noodles: • 450 g noodles • 1 komkommer • 1 blok tofu of 2 kipfilets • eventueel 2 eieren

Bereiding:

Doe de pinda’s samen met de hete thee en de kokosmelk in een foodprocessor. Hak dit mengsel een aantal minuten tot de pinda’s bijna glad zijn.

Voeg de overige ingrediënten (neem de helft van de koriander) voor de pindasaus toe en laat de machine draaien tot je een gladde saus hebt. Als de saus te dik is kun je nog maximaal 50 ml hete thee toevoegen. Breng eventueel nog verder op smaak met wat zout of sambal.

Kook de noodles gaar volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Giet de noodles af in een vergiet en spoel ze af met koud water. Doe een klein scheutje olie bij de noodles en zet ze even aan de kant.

Als je kiest voor tofu, snijd deze dan in blokjes en bak de blokjes knapperig in een laagje olie in een wok. Eventueel kun je nog een omelet bakken van de twee eieren en deze oprollen en in reepjes snijden.

of

Als je kiest voor kip, leg de kipfilets in een pan. Schenk koud water op de kipfilets, zodat ze onder staan en voeg wat zout toe. Doe de deksel op de pan en breng aan de kook. Als het water kookt, zet het vuur dan uit en laat de kip 20 minuten afgedekt staan. Haal de kipfilets uit de pan, laat iets afkoelen en trek ze dan in hapklare stukken.

Schil de komkommer en halveer hem in de lengte. Schep met een lepel de zaadjes eruit en snijd de komkommer in halve maantjes.

Verdeel de noodles over vier kommen. Beleg met de komkommer en tofu/kip/omelet en schep er pindasaus op. Bestrooi met nog wat korianderblaadjes.

Deze pindasaus blijft ongeveer een week goed in de koelkast. Je kunt hem ook invriezen.

3 Comments

  1. Erg lekkere saus! Overigens ook de eerste keer dat ik kip zo klaar maak.

  2. ehm… het lijkt me zo vies dat ik het eigenlijk wil proberen 🙂

  3. Dat gevoel had ik er ook bij. Maar het is toch best lekker. Alleen wel echt een gerecht voor een warme zomerdag vind ik.