Roerbak van entrecôte met gember en lente-ui

15 - 30 minuten 3 comments
Een van mijn twee grote koekenpannen begint een beetje sleets te worden. De anti-aanbaklaag is beschadigd en een gebakken eitje glijdt niet meer soepel uit de pan. Hoog tijd voor een nieuwe pan dus. Gelukkig kun je een verjaardag goed gebruiken voor dit soort wensen. Gister had ik eindelijk tijd om mijn kadootje uit te zoeken.

In de Makro is altijd voldoende keuze in pannen. Na enig denkwerk heb ik uiteindelijk gekozen voor een wok van BK. Soms heb je twee bakpannen nodig, maar deze heb ik vooral nodig als ik bijvoorbeeld Indonesisch kook. Dan is een wok eigenlijk net zo handig. Een wok moet goed heet kunnen worden en de meeste anti-aanbaklagen zijn niet geschikt om tot hoge temperaturen te verwarmen. De laag raakt dan beschadigd. Tot nu toe was de keuze een wok van gietijzer of plaatstaal. Gietijzer is echter zwaar en heeft meer tijd nodig om op te warmen. Een wok van plaatstaal bakt alleen goed als je ook een grote vlam hebt. Tot nu toe had ik dan ook geen wok in mijn bezit.

De Balans+ lijn van BK heeft een coating die verhit kan worden tot 400°C zonder dat de coating verbrandt. Ideaal voor een wok lijkt mij. Ik heb de wok zaterdagavond meteen uitgetest met dit roerbakgerecht. En de eerste testresultaten waren goed. De pan wordt goed warm, bakt niet aan en is makkelijk af te wassen. Je moet een pan natuurlijk intensief gebruiken om ook een oordeel te kunnen geven over de duurzaamheid, maar tot nu toe ben ik tevreden.

Ingrediënten:
| bereidingstijd 15 minuten + marineren | 2 personen |
voor de marinade: • 2 entrecôtes • 1 el rijstazijn • 3 el sojasaus • 1/2 el honing • 1/2 tl gemalen komijn • 1/2 el chilivlokken • 1/2 el verse gember, geraspt
voor de roerbak:• 1 teentje knoflook, in dunne plakjes • 1 rode peper, zaadjes verwijderd en in ringetjes • gember, ter grootte van een halve duim • Allesbinder of 1 el maïzena • 2 el olie • eventueel verse koriander of basilicum

Bereiding:

Snijd het vet van de entrecôtes en snijd het vlees in dunne plakjes. Meng de overige ingrediënten tot een marinade en marineer het vlees 30 minuten tot 4 uur. Maak een glad papje van de maïzena en 2 el water. Of gebruik Allesbinder, deze kun je straks direct in de saus strooien.

Snijd de gember in dunne reepjes. Verwarm de olie in een wok. Schep het vlees uit de marinade en bewaar de marinade. Bak het vlees in delen. Roerbak elke portie niet meer dan 1 minuut en schep het vlees in een kom.

Roerbak vervolgens de knoflook, rode peper en gember 30-45 seconden. Doe het vlees terug in de pan. Schenk de marinade bij erbij en voeg het maïzenamengsel toe. Of gebruik 2 el water en strooi wat Allesbinder in de saus. Voeg tot slot de lente-ui toe en roerbak nog 1 minuut. Serveer met rijst.

Gebaseerd op een recept van Simply Recipes

3 Comments

  1. Ik zou je toch willen advideren om een carbon stalen wok te kopen. Zelfs die pannen van BK verslijten op den duur door de hitte.

    carbonstaal kost weinig, gaat gewoon heel lang mee en met de juiste wok techniek bakt/brandt er ook niets aan.

  2. Pingback: Roerbak van entrecôte met gember en lente-ui & Sottano Reserva de la Familia Malbec - Utaste Wine & Food : Utaste Wine & Food

  3. Echt een heel lekker recept. Ik heb het gemaakt met biefstuk, ietsje goedkoper maar ook erg lekker. Vergeet niet ook het recept van de brocolli verop van de site te plukken!