Mosselen in curry-kokos

15 - 30 minuten, Hoofdgerechten, Vis 3 comments

Het koken van mosselen heeft iets paradoxaals. Wanneer ik mosselen klaarmaak, onderwerp ik ze eerst aan een grondige screening. Eerst leg ik ze in koud water in de spoelbak om zand en vies water te verwijderen. Daarna wordt elke mossel gecontroleerd. Is de schelp gebroken? Dan gaat hij weg. Pokken worden met een mes verwijderd en de baard wordt eraf geplukt. Als hij een stukje openstaat, dan moet je nagaan of hij nog leeft. Een tik op het aanrecht, even kietelen met een mes of zelf dichtknijpen en kijken of hij dicht gaat en blijft.

Als de mossel vervolgens een teken van leven geeft, dan heeft hij de screening doorstaan. En wat is dan de hoofdprijs: levend gekookt worden in een kruidige bouillon en daarna opgepeuzeld worden met of zonder dipsaus. Tja, dat is het lot van een Zeeuwse mossel.

Sinds een aantal dagen ben ik ineens bijna niet meer vindbaar in Google. Van 250 bezoekers per dag ben ik ineens teruggezakt naar 80 bezoekers. Mijn Etenbloggersplaats nummer 11 heb ik moeten afstaan en ik zak nog steeds. Was ik drie dagen geleden nog nummer drie in de zoekresultaten met “morellenjam”, nu sta ik ergens achteraan. Maar hoe kan dit nou ineens? Ik ben er nog steeds niet achter. Mijn pagina wordt nog wel geïndexeerd en mijn PageRank is 3. Dit betekent dat ik geen penalty heb. Met behulp van de Webmastertools heb ik mijn site gecontroleerd op crawlfouten etc., maar ook daar is nagenoeg niks te vinden. Het enige opvallende was dat de laadtijd van mijn website een paar dagen geleden erg laag werd bevonden door Google. Mogelijk ligt het daar aan. Ondertussen heb ik wat dingen gedaan om mijn site te optimaliseren. Ik heb een o.a. aantal plugins uitgeschakeld en de labelwolk offline gezet. Verder heb ik WP Super Cache ingeschakeld. Nu maar hopen dat ik komende dagen weer beter vindbaar ga worden.

Dit gerecht kun je voor 2 of 4 personen maken. Kies voor één of twee bakken mosselen. De overige ingrediënten zijn in beide gevallen voldoende.

Ingrediënten:
| bereidingstijd 30 minuten | recept voor 2 of 4 personen |
• 1 of 2 bakken mosselen • 1 ui, gesnipperd • 1-2 tl Spaanse peper, fijngesneden • 3 tl verse gember, fijngesneden • 1 1/2 el kerriepoeder • 125 ml kippenbouillon (of water en een half bouillonblokje) • 1 blik kokosmelk • 1 stengel citroengras • eventueel 3 limoenblaadjes • koriander • limoenpartjes

Bereiding:

Leg de mosselen 10 minuten in een laag koud water in de spoelbak. Controleer de mosselen. Gooi kapotte mosselen weg. Mosselen die een beetje openstaan, kun je even op het aanrecht tikken. Als ze alsnog sluiten dan zijn ze goed en gooi ze anders weg.

Verwarm een eetlepel olie in een pan. Fruit de ui zachtjes tot glazig. Voeg de peper, gember en kerriepoeder toe en fruit 1 minuut.

Voeg de kippenbouillon toe en kook tot de helft in. Snijd de stengel citroengras in vier stukken en kneus met het lemmet van een mes. Voeg citroengras, kokosmelk en limoenblaadjes toe en breng aan de kook. Doe de mosselen erbij en leg een deksel op de pan. Kook de mosselen 6-8 minuten tot ze openstaan. Je kunt tussendoor de pan een aantal keer schudden. Zorg wel dat je de deksel goed vasthoudt.

Schep de mosselen in 2 of 4 kommen. Gooi mosselen die dicht zijn gebleven weg. Verdeel de bouillon over de mosselen. Bestrooi met wat gehakte koriander en serveer met partjes limoen en knapperig brood.

3 Comments

  1. Hmm… de eerste poging je site te bereiken resulteerde in een “connection refused” error. Daarna werkte alles prima en zo te zien ook wat vlotter dan voorheen.

  2. Hmm…dat klinkt wel weer vreemd. Ik ben WP Super Cache gaan gebruiken. Misschien heeft het daar wat mee te maken?

  3. Mosselen eet je best natuur, tot ik dit alternatief las. Schitterende combo Maaike!
    En je site is opmerkelijk sneller dan voorheen!