Thaise satéstokjes

15 - 30 minuten, Hoofdgerechten, Vis, Vlees 4 comments

Nu ik vandaag onverwacht vroeg op kantoor zit, heb ik ook wel even tijd om verder te gaan met het posten van de barbecuerecepten van afgelopen zaterdag.

Na de gemarineerde geitenkaasjes waren de satéstokjes aan de beurt. Thaise kipsaté en garnalensaté. Allebei gemarineerd in onder andere citroengras en knoflook. Bij de garnalensaté hoort een dipsaus. Friszuur en pittig van smaak. De kipsaté kun je serveren met pindasaus. Maak zelf pindasaus of gebruik kant-en-klare.

Twee jaar geleden: Toscaanse burgers
Drie jaar geleden: Pasta met zoete tomatensaus en gebakken ricotta


Thaise kipsaté

Ingrediënten:
| bereidingstijd 20 minuten + aantal uur marineren | 6 personen |
• 500 g (scharrel)kipfilet • 1 tl komijnzaadjes • 1 tl korianderzaad • 1/2 tl venkelzaadjes • 1 stengel citroengras • 4 sjalotten, in vieren • 2 teentjes knoflook • 2 el lichte sojasaus • 1 tl koenjit • 1/2 tl zout • 1 el lichte basterdsuiker • 1/4 tl kerriepoeder • 4 el kokosmelk • pindasaus • 12 houten satéprikkers, 30 minuten in water geweekt

Bereiding:

Snijd het vlees in blokjes van 2 cm.

Rooster het komijnzaad en korianderzaad 2 minuten in een koekenpan. Tot het een beetje begint te kleuren en de geuren vrij komen. Doe het komijn- en korianderzaad samen met het venkelzaad in vijzel en wrijf de zaden fijn.

Haal de buitenste, taaie bladeren van het citroengras. Hak de zachtere kern grof. De het citroengras samen met de sjalotten, knoflook en sojasaus in de foodprocessor. En hak alles tot een pasta. Voeg eventueel een heel klein beetje water toe.

Meng de kipblokjes samen met het citroengrasmengsel, de fijngewreven kruiden, koenjit, basterdsuiker en wat zout. Laat de kip een paar uur in de koelkast marineren.

Rijg het vlees aan stokjes. Meng de kerriepoeder met de kokosmelk. Bbq de saté 7-8 minuten en bestrijk ze tussendoor met het kokoskerriemengsel. Serveer met pindasaus.

Thaise garnalensaté

Ingrediënten
| bereidingstijd 20 minuten + 1-2 uur marineren | 4 personen |
• 500 g cocktailgarnalen (bij voorkeur rauw) • 1 stengel citroengras • 1 limoen • 2 teentjes knoflook, gesnipperd • 125 ml kokosmelk • 6 el lichte sojasaus • 2 tl lichte basterdsuiker •
voor de dipsaus: • 5 cm komkommer • 50 ml rijstazijn • 1 el suiker • 1 rode peper, zaden verwijderd en fijngehakt • 2 tl geroosterde pinda’s, fijngehakt • 12 satéstokjes, 30 minuten in water geweekt

Bereiding:

Haal de buitenste taaie bladeren van de stengel citroengras. Hak het binnenste fijn. Doe de citroengras samen met de knoflook, sap en rasp van de limoen, kokosmelk, sojasaus en basterdsuiker in een kom. Meng goed. Leg de garnalen in de marinade en marineer ze één tot twee uur.

Rijg de garnalen aan de stokjes. Maak ondertussen de dipsaus. Schil het stuk komkommer en snijd in hele kleine blokjes. Meng de komkommer met de rijstazijn, suiker en rode peper. Roer even tot de suiker is opgelost. Bestrooi de dressing met de geroosterde pinda’s. Bbq de garnalen in een paar minuten gaar op een matig hete barbecue. Serveer met de dipsaus.

Recept van Ainsley Harriot

4 Comments

  1. Wij zijn niet van die barbecuers, maar dit recept ga ik zeker eens proberen!

  2. is dat kantoor nu echt kantoor, of is dat een werkkamer thuis? gaat me niets aan, maar toch

  3. Nee, dat is een echt kantoor. Je mag wel een keer op de koffie komen 🙂

  4. Barbecueën is altijd lekker, fijn om er weer een recept bij te hebben! Mocht je nu een keer echt geen zin hebben om zelf te koken, kijk dan eens op http://www.kortingstafel.nl. Leuke restaurants en ook nog eens goed voor de portemonnee!