Rabarbervlaai

30 - 60 minuten, Taart en ander zoet Comments are Disabled

Deze rabarbervlaai is een soort van experiment. De lekkerste taart vind ik vlaai met een gistbodem. Aangezien het rabarbertijd is, ligt een rabarbervlaai voor de hand. Nu wilde ik geen vlaai met rabarbermoes, maar eigenlijk wat meer rabarberstukjes. Daarom heb ik de rabarber eerst in de oven gegaard. De rabarber wordt nog steeds heel zacht. Als je niet roert, dan blijft de vorm toch een beetje behouden.

Alleen rabarber is zo karig. Voor de topping heb ik me laten inspireren door een kruisbessenvlaairecept (3x woordwaarde). Deze werd gemaakt met een mengsel van crème fraîche met ei. Ik heb het mengsel wat op smaak gebracht met (zelfgemaakte) vanille-extract. Mijn verwachting was dat het mengsel iets meer zou mengen met de rabarber, maar het werd een romig laagje bovenop de taart. Ook lekker. De volgende keer wil ik het toch eens proberen met een ei minder en misschien meng ik de rabarber dan wat meer met de crème fraîche. Maar zeker een geslaagd experiment!

Ingrediënten:
Eenvoudig gistdeeg met weinig ei en boter:
• 250 g bloem • 30 g boter • snufje zout • 15 g verse gist of 7 g droge gist • 1/2 ei • 3/4 dl lauwe melk • 30 g suiker

Bereiding:

Als je een broodbakmachine hebt, gooi dan alles tegelijkertijd in de machine en selecteer het juiste programma (kneden & rijzen). Wacht rustig tot het deeg klaar is. Volg anders de volgende instructie.

De gist met een klein gedeelte van de melk aanmaken, de melk moet wel lauw zijn. Van de bloem, zout, boter, suiker, aangemaakte gist, lauwe melk en ei een deeg kneden. Het deeg goed doorkneden en met een doek afgedekt op een warme plek laten rijzen. Wanneer het deeg goed gerezen is, het deeg opnieuw doorkneden.

De tafel en de deegroller met bloem bestuiven en deeg uitrollen. Vet een metalen bakblik en leg het deeg in het blik. Om het overhangende deeg te verwijderen, rol met de deegroller over de rand. Prik de bodem een aantal keer in met een vork.

Voor de vulling:
• 750 g rabarber • suiker • 125 ml crème fraîche • 2 eieren • vanille-extract

Verwarm de oven voor op 200°C. Snijd de rabarber in stukjes en verdeel de stukjes over een bakplaat. Bestrooi met suiker (6 el bijvoorbeeld). Gaar de rabaraber 15 minuten in de hete oven. Als de rabarber nog te zuur is, strooi er dan nog wat extra suiker over.

Klop de crème fraîche los met de eieren, een beetje vanille-extract en 1 el suiker.

Verdeel de rabarber over de taartbodem en schenk het crème fraîche-mengsel over de rabarber. Bak de vlaai 20 minuten in een oven van 200°C

Comments are closed.