Rabarbertaart met kaneelyoghurt

> 60 minuten, Taart en ander zoet 3 comments

De lente zit in de lucht! Het zal dus niet lang meer duren voordat de eerste rabarber weer boven de grond komt. Tot die tijd kun je deze taart maken met rabarber uit een potje.

rabarber_ricottaIngrediënten:
| bereidingstijd 30 minuten + koelen + oven | 4-6 personen |
| taartbodem 20 cm Ø | verdubbel de hoeveelheden voor een taartbodem 26 cm Ø |
deeg: • 100 g koude boter, in blokjes • 125 g bloem • 65 ml zure room
vulling: • 1 el cognac of eau de vie • 1 potje rabarber • 125 g ricotta • 100 g mascarpone • 40 g witte basterdsuiker • schil van 1/2 limoen, geraspt • 1 ei
yoghurt: • 125 ml yoghurt • snuf kaneel • eventueel 1/2 el honing

Bereiding:

Meng de boter en de bloem in een keukenmachine tot het op broodkruim lijkt. Voeg de zure room toe en kneed het deeg tot het net een bal vormt. Laat het deeg in huishoudfolie 30 minuten rusten in de koelkast.

Vet een taartbodem met losse bodem in. Bestrooi met bloem en klop de overtollige bloem er uit. Rol het deeg dun uit met een deegroller en bekleed de taartbodem. Rol met de deegroller over de rand om het overtollige deeg te verwijderen. Zet de taartbodem een half uur in de vriezer of koelkast.

Verwarm de oven voor op 180°C. Meng de rabarber met de cognac/eau de vie. Doe de ricotta, mascarpone, basterdsuiker, limoenrasp en ei in een kom en roer tot een glad mengsel.

Prik het deeg een aantal keer in met een vork. Bekleed het deeg met bakpapier en leg er blindbakvulling in. Bak de taartbodem 25 minuten. Verwijder de blindbakvulling en laat de taart nog 10 minuten bakken of tot hij lichtbruin is.

Verdeel de rabarber over de taartbodem. Strijk glad en giet het ricottamengsel op de rabarber. Bak de taart 40 minuten in oven of tot het ricottamengsel stevig en goudbruin is. Laat de taart afkoelen. Neem hem uit de vorm en serveer met yoghurt op smaak gebracht met wat kaneel en eventueel honing.

Gebaseerd op een recept uit Delicious

3 Comments

  1. Vandaag de eerste rabarber uit de tuin geproefd… ik ga zeker dit recept maken, wat klinkt dat heerlijk! een fijne rabarbertijd-wens!

  2. Ik heb de taart gemaakt en ik vond hem erg lekker. Twee vragen: klopt het dat er geen zoet en geen zout in het deeg zit (ik heb wel een snufje zout toegevoegd). En, hoe maak je hem met verse rabarber? Ik heb dat gedaan, en er eerst een moesje van gemaakt. Bijzondere taart!

  3. Een snufje zout kan natuurlijk nooit kwaad. Het zorgt er voor dat het deeg niet ‘flauw’ is. Met verse rababer kun je inderdaad eerst de rabarber garen in bijvoorbeeld de magnetron. Gebruik dit dan als basis. Ik vind het ook een beetje een aparte taart. Lekker, maar bijzonder idd.