Aziatische salade van pompoen met kip

15 - 30 minuten, Salades 4 comments
Regelmatig vroeg ik me af waarom foodblogs als Smitten Kitchen, Cook & Eat, David Lebovitz en Chocolate & Zucchini zelden problemen hebben met de belichting van hun gerechten. Gebruiken zij trucs die ik niet ken? Koken ze stiekem in het weekend de maaltijden voor de hele week. Of hebben zij grote ramen in de keuken met precies de juiste licht inval? Toen viel het kwartje. Deze mensen werken stuk voor stuk als freelance journalist, fotograaf of schrijver. En dat biedt perspectief. Je werkt vaak vanuit huis, bepaalt je eigen werktijden en een mens heeft tussendoor ook wat afleiding nodig. Deze afleiding kan uitstekend in de vorm van overdag bakken, koken en fotograferen.

pompoen_kip

Nu ben je als werker met (uitgebreide) kantoortijden niet automatisch veel slechter af. Het vraagt gewoon om andere oplossingen. En die oplossing heb ik nu gevonden: de Lowel Ego.

Deze lamp kwam ik twee jaar geleden tegen op Still Life With (de fotografiesite van Lara van Cook & Eat). Destijds heb ik er wel even over nagedacht om zo’n lamp te kopen, maar voor ik het wist was het weer lente en toen is het idee weer naar de achtergrond geschoven. Maar ja, het werd weer winter en ik was weer flink aan het balen dat ik geen ‘normale’ foto’s kon maken.

Toen heeft Bas mij uit mijn lijden verlost en een lamp voor mij gekocht. Toch wel heel fijn. Zo kan ik ook ‘s avonds laat nog foto’s maken. Ik moet nog wel een beetje oefenen en proberen, maar het is al een hele vooruitgang.  Bij Steamy Kitchen is een mooie post te vinden waar goed het verschil te zien is tussen het gebruik van de flitser, normale lampen en de Lowel Ego.

lowel_ego

Het oorspronkelijke recept uit ‘Thuis bij Jamie’ is met tamme eend. Bij de poelier op de markt was dit echter niet te krijgen. Dus in plaats daarvan heb ik kippenpoten gebruikt. Het is een verassende salade met de zoete, aardse smaak van de pompoen met kaneel en de frisse Aziatische dressing met limoen en koriander. Erg lekker! De hoeveelheden van dit gerecht zijn voldoende voor 2 tot 4 personen. Neem voor vier personen een hele kip (die moet dan wel langer in de oven) of vier kippenpoten en serveer er wat brood bij.

P.S. dat is nou leuk aan de markt. Om kwart voor vijf gratis munt krijgen van de jongens van Le Souk!

Ingrediënten:
| bereidingstijd 15 minuten + 1 uur in de oven | 2-4 personen |
• 2 – 4 (biologische) kippenpoten • klein bosje munt • eventueel 2 el pompoen of zonnebloempitten
voor de pompoen: • 1 of 2 gedroogde rode Spaanse pepertjes • 1 tl korianderzaad • 1/2 tl gemalen kaneel • zeezout en peper • 1 (fles- of oranje) pompoen (1 kg)
voor de dressing: • rasp en sap van 1 limoen • extra vergine olijfolie • 2 tl sojasaus • 1 tl bruine basterdsuiker • 1/2-1 verse rode peper, zaden verwijderd en fijngesneden • 1 teentje knoflook, geraspt • 3 bosuitjes, in ringetjes • bosje koriander

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180°C. Bestrooi de kippenpoten met peper en zout. Leg ze in een braadslee en zet ze 1 uur in de oven.

Wrijf de specerijen voor de pompoen fijn in een vijzel. Halveer de pompoen en schep de zaden eruit.* Snijd de pompoen in parten en leg ze in een braadslee. Besprenkel met wat olijfolie en strooi de specerijen over de pompoen. Zet de pompoen naast de kip in de oven en laat in 45 minuten gaar worden.

Meng voor de dressing de limoenrasp en sap met een gelijke hoeveelheid olijfolie. Voeg de rode peper, knoflook, sojasaus en bruine suiker toe. Snijd de bosui in ringetjes. Voeg het groene gedeelte toe aan de dressing en bewaar het witte gedeelte voor de salade. Hak de steeltjes van de koriander fijn en voeg die bij de dressing.

Haal de pompoen uit de oven en leg de stukken pompoen op een grote schaal. Strooi de witte bosuiringetjes, korianderblad, fijngehakte blaadjes munt en zonnebloempitten over de pompoen. Haal de kip uit de oven en trek het vlees los met twee vorken. Verdeel het kippevlees over de pompoen. Schenk tot slot de dressing over de salade en serveer direct.

*Je kunt de pompoenpitten schoonmaken en een klein beetje olijfolie knapperig bakken in de koekenpan. Breng ze op smaak met wat peper en zout. Deze pitten zijn eetbaar, maar soms zijn de schilletjes wel erg vezelig. Je kunt deze pitten door de salade doen in plaats van de gepelde pompoen- of zonnebloempitten.

Gebaseerd op een recept uit ‘Thuis bij Jamie’

4 Comments

 1. hey maaike,
  ik moet nu toch echt even pluimen in je r..t stoppen.
  ik heb me al vaker verbaast over de foto’s op je site. Ben erg gevoelig voor ‘hoe ziet een site (of gerecht!) eruit’. En nu dan weer dit. Mooie foto’s, dus als je nu zo door blijft koken EN ook nog eens de foto’s maken dan blijf je zeker nog lang in mijn bookmarks staan.

 2. Haha. Ik zat me bij de foto net af te vragen wanneer je die genomen kon hebben, maar dat is dus nu verklaard. 🙂
  Erg mooi resultaat inderdaad. Ook grappig om te zien dat als je op google ‘lowel ego fotografie’ intikt, jouw site bijna bovenaan staat.

 3. Hé jongens, dank voor de complimenten! Ik probeer mijn trouwe volgers natuurlijk wel tevreden te houden 🙂 .

  Grappig dat dat zo snel gaat met Google.

 4. Geweldig recept! Misschien toch maar eens uitkijken naar een kookboek van Jamie..