Amandel-caramel bonbons

30 - 60 minuten, Taart en ander zoet 2 comments
Soms klinkt Engels smakelijker dan Nederlands. ‘Chocolate-Covered Salted Peanut Caramel Cups’ vind ik beter klinken dan ‘Met chocolade bedekte gezouten-pinda-caramel bakjes’. Laat staan dat ik weet waar wel en niet een streepje tussen moet. In plaats van pinda’s hebben we gekozen voor ongezouten geroosterde amandelen. Voor de ‘salted caramel’ hebben we zelf wat zout toegevoegd.

amandel-caramel

Het recept vraagt oorspronkelijk ook om glucosesiroop. Bij de Hanos was dat alleen in 7-liter-flessen te verkrijgen. Ze vertelden dat ze de glucosesiroop eerder wel eens in kleinere verpakking overschonken, alleen werd dat zo’n plakkerige kliederboel. Dus daar zijn ze meegestopt. In plaats daarvan vond ik golden syrup in het schap. Honing of stroop kan denk ik ook als vervanging dienen. Deze bonbons waren onderdeel van een menu voor 10 personen.

Een jaar geleden: Tomaat-auberginetaartjes
Twee jaar geleden: Warme chocoladetaartjes


Ingrediënten:
| bereidingstijd 40 minuten | 25 stuks |
• 125 ml slagroom • 100 g suiker • 50 ml water • 1/2 el golden syrup • 50 g geroosterde amandelen, gehakt • snuf zout • 350 g pure chocolade van goede kwaliteit

Bereiding:

Verwarm de slagroom en zet even aan de kant.

Doe de suiker met het water, de golden syrup en een snuf zout in een steelpan met dikke bodem. Breng aan de kook en laat doorkoken tot het mengsel goudbruin kleurt. Beweeg de pan af en toe heen en weer, zodat het mengsel gelijkmatig carameliseert.

Haal de pan van het vuur en giet de slagroom er al roerend langzaam bij. Laat de caramel iets afkoelen en roer de noten erdoor. Proef als de caramel voldoende is afgekoeld. Voeg eventueel nog wat zout toe. Laat de caramel verder afkoelen.

Smelt de chocolade au bain-marie. Schep met een theelepel een beetje chocolade in een papieren cupje. Strijk met de theelepel de chocolade uit zodat de bodem en de zijkanten bedekt zijn met een laagje chocolade. Zet de cupjes op een koele plek en laat de chocolade opstijven.

Schep elk cupje vol met amandel-caramel tot vlak onder de rand. De bovenkant moet glad zijn. Strijk de bovenkant glad als de caramel niet vanzelf uitloopt. Verdeel tot slot nog wat chocolade over de bovenkant om de cupjes volledig met chocolade af te dekken. Laat de bonbons koelen in de koelkast.

De bonbons blijven tot twee weken goed in de koelkast. Haal ze een half uur voor serveren uit de koelkast.

Geïnspireerd op een recept van David Lebovitz

2 Comments

  1. Pingback: Amandel-caramel bonbons & Creta Olympias Samos Vin Doux - Utaste Wine & Food : Utaste Wine & Food

  2. Hmmm… Heerlijk precies wat ik zocht! Ik heb alleen in plaats van cupjes hartjesvormen gebruikt.
    Harstikke bedankt!