Appel & peer crumble met custard

30 - 60 minuten, Toetjes 5 comments

Ik heb ze nu ook! Bij Excellent Eten zag ik deze kleine pannetjes. Deze kende ik al van Le Creuset, maar hoeveel ovenschaaltjes heeft een mens nodig? Voor de prijs van € 2,50 kon ik ze niet laten liggen bij de Xenos. Je bent een Hollander of je bent het niet 😉 .

appel-peercrumble

Deze crumble kun je met elk soort fruit maken. Gebruik gewoon iets van het seizoen. De crumble is vrij zoet. Wat mij betreft hoeft er dan ook geen extra suiker over het fruit. Een klein scheutje eau de vie of kirsch over het fruit zorgt voor een beetje pit. Serveer met een bolletje vanilleijs, koude vanillevla of een scheutje warme zelfgemaakte custard.

Een jaar geleden: Lasagne met pompoen en champignon

Ingrediënten:
| bereidingstijd 45 minuten | 2 personen |
voor de crumble: • 75 g bloem • 40 g boter • 30 g suiker • snufje zout
fruit: • 1 appel • 1 peer • eventueel een scheutje eau de vie
voor de custard: • 1 eierdooier • 10 g ((zelfgemaakte) vanillesuiker • 75 ml volle melk

Bereiding:

Meng alle ingrediënten voor de crumble in een keukenmachine tot het mengsel op fijn broodkruim lijkt. Je kunt dit ook met de hand doen. Wrijf dan het mengsel tussen je vingers tot kruim.

Snijd het fruit in blokjes en verdeel over de bodem van de ovenschaal(tjes). Verdeel de crumble over het fruit. Bak de crumble 30 minuten in een voorverwarmde oven van 200°C of tot de crumble goudbruin is.

Klop de eierdooier met de suiker. Giet de melk en de eierdooier in een steelpannetje. Verwarm de melk onder voortdurend roeren totdat de melk begint te binden. Haal van het vuur. Serveer de crumble met een schep custard.

5 Comments

  1. Gunst… een zuinig aangelegde vrouw! Heb je nog een huwbare zuster? 😉

    Ik ben niet zo ‘van de toetjes’ maar dit recept klinkt toch wel heel verleidelijk (en staat aldus geparkeerd in de bookmarks).

  2. Heel, heel hartelijk dank voor de tip voor deze leuke pannetjes. Ik heb net de laatste 4 grote en 6 kleintjes gekocht!! Ze zijn echt leuk! Ik hoorde ook dat er nog een nieuwe zending binnenkomt én bij de Xenos waar ik ze kocht kun je ze ook weg laten zetten, dat is misschien een idee? Ik zie de grote echt voor me voor het hoofdgerecht en dan die lekkere crumble als toetje in de kleine….

  3. Bij de Xenos in Groningen waren de grotere pannetjes uitverkocht. Ik heb ook zo mijn twijfels over het formaat. De kleine zijn inderdaad een mooie toetjesmaat. Alle vinden de dames van Excellent Eten ze ook groot genoeg voor een hoofdgerecht. Als je tenminste de aardappeltjes er los bij serveert.

  4. Dag RJ, ik heb nog een huwbare zuster. Zij is alleen helaas niet zuinig 🙂

  5. Bedankt voor het heerlijke recept. Dit afgelopen weekend gemaakt en we hebben gesmuld, hoor!!! Gaan we zeker vaker maken