Zwarte bonenburgers

15 - 30 minuten, Hoofdgerechten, Vegetarisch 1 comment

Al maanden liggen er gedroogde zwarte bonen in mijn voorraadkast. Een bezoekje aan Le Souk zorgt er altijd voor dat ik dingen in mijn boodschappentas laad die er ‘interessant’ uitzien. En zo liggen er dan ineens maanden ‘interessante’ zwarte bonen in de kast. Totdat ik dit recept voor zelfgemaakte zwarte bonenburgers tegen kwam.

zwarte_bonen_burgers

Je kunt deze burgers zo pikant maken als je zelf wilt. Het omdraaien van de burgers moet voorzichtig gebeuren anders vallen ze uit elkaar.

Ingrediënten:
| bereidingstijd 20 minuten | 4 personen |
• 2 el olijfolie • 2 lente-uitjes, in ringen • 4 jalapeño-peperringen • 2 tenen knoflook, grof gesneden • klein bosje koriander en/of peterselie • 425 gram zwarte bonen, uit blik (of laat 250 g gedroogde bonen weken en kook ze gaar) • 30 g paneermeel of 1 geroosterde boterham • 1 ei, losgeklopt • 1/2 tl chilipoeder • 1/2 tl komijn • zout naar smaak

Bereiding:

Verwarm 1 el olijfolie in een koekenpan. Fruit de lente-ui, jalapeño en knoflook een paar minuten. Schep het mengsel in een keukenmachine. Voeg de koriander/peterselie toe en pulseer een aantal keer. Voeg de zwarte bonen toe en pulseer een keer of zes. Tot de bonen gehakt zijn, maar nog wel kleine stukjes zichtbaar zijn. Je wilt geen zwarte bonenpuree.

Schep de bonen in een kom en voeg de overige ingrediënten toe. Kneed alles door en vorm 4 burgers. Verwarm 1 el olijfolie in de koekenpan en bak de burgers aan beide kanten bruin en gaar.

P.S. Je kunt de burgers ook goed invriezen.

Aangepast recept van Fine Cooking