TV-maaltijd?

> 60 minuten, Hartige taart Comments are Disabled

In de laatste Delicious staat een foto van een kip-champignon-taleggiotaart met het bijschrift ‘tv-maaltijd’. Een tv-maaltijd is – in mijn beleving – een maaltijd die snel klaar is, niet te ingewikkeld om te maken. En nog belangrijker: je kunt hem eten met één hand, met het bord op schoot, zónder groot knoei-gevaar. De ‘tv-maaltijd’ in de Delicious voldoet aan geen van deze kenmerken. En met de 1.500 kCal per persoon kun je beter flink gaan sporten in plaats van de hele avond op de bank hangen.

kip_taleggiotaart

Toch had ik het idee dat de combinatie van kip, Taleggio, champignons en spinazie best een goed idee is. Met wat ingrepen heb ik het aantal calorieën (minimaal) weten te halveren. Vier plakjes bladerdeeg per persoon is ook wel erg veel. Met minder bladerdeeg heb je ook minder ruimte voor vulling dus dat scheelt ook weer in de kCal.

Een jaar geleden: Impressie
Twee jaar geleden: Rabarbertaartje

Kip-champignon-taleggiotaart

Ingrediënten:
| bereidingstijd 60 minuten | 4 personen |
• klontje boter • 2 uien • 1 el suiker • 2 el rode wijnazijn • 2 kipfilets • 1 el olijfolie • 1 teen knoflook, fijngehakt • 250 g (kastanje)champignons, in plakjes • 200 g spinazieblaadjes • 1-2 el verse tijm • 8 velletjes diepvries bladerdeeg, ontdooid • 150 g Taleggio (zonder korst), in dunne plakken • 1 ei, losgeklopt

Bereiding:

Halveer de uien en snijd in dunne ringen. Fruit de ui zachtjes 15 minuten in de boter. Voeg de suiker toe. Roer goed door. Voeg de azijn en 2 el water toe en laat het geheel inkoken tot een soort uienmarmelade.

Pocheer de kip 12 minuten in water met zout dat tegen de kook aan wordt gehouden. Haal de kip uit de pan en snijd in reepjes.

Verhit de 1 el olijfolie in een koekenpan en roerbak de champignons en knoflook 5 minuten. Voeg de spinazie en tijm toe. Laat de spinazie slinken. Breng op smaak met zout en peper. Schep het spinazie-champignonmengsel in een zeef en druk het vocht eruit. Laat afkoelen.

Verwarm de oven voor op 200°C. Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg vier velletjes bladerdeeg neer. Smeer op elk bladerdeeg een deel van de uienmarmelade. Laat rondom 1 cm van de rand af vrij. Leg daarna een laagje kip, een laagje spinazie-champignon en een paar plakjes Taleggio op de uienmarmelade.

Rol de overgebleven plakjes bladerdeeg iets uit. Ga nu per pakketje te werk. Smeer de randjes van het bladerdeegplakje met vulling in met ei. Dek de vulling af met een bladerdeegplakje en vouw de randjes van beide velletjes goed over elkaar en druk goed dicht. Het is een geduldig werkje om alle pakketjes goed dicht te krijgen. Smeer tot slot in met wat ei. Bak 25 minuten tot ze goudbruin zijn. Serveer met een groene salade

Comments are closed.