Pikant stoofvlees voor arepas/taco’s/pita’s

Hoofdgerechten, Vlees 7 comments

Een druilerige zaterdagmiddag. We lopen de stad in op zoek naar eetkamerstoelen en een fauteuil. Onderweg kruisen we de Grote Markt*. Winkelen maakt blijkbaar hongerig, want we raken afgeleid door een kraam die ik niet eerder heb zien staan. Ze verkopen Venezolaans eten, althans dat zeggen de borden. We willen eigenlijk door lopen tot de verkoper roept: “Kennen jullie dat, Venezolaans eten?”. Nee, dat kennen we nog niet. De man geeft smakelijk uitleg van de empanadas en arepas met verschillende vullingen die ze in de aanbieding hebben.

mexicaans_stoofvlees

Arepa, wat is dat? Het blijkt een plat broodje gemaakt van voorgekookt maïsmeel te zijn. Ze worden gebakken in de grillpan en even gegaard in de oven. Als het broodje niet meteen gegeten wordt, dan kun je ze weer ‘oppiepen’ in klein beetje olie in de koekenpan.

De verkoper verzekerde ons een ‘flinke hap’ te hebben aan een arepa en omdat het tussendoortje was, besloten we een arepa te delen. Het werd een arepa met rund en pikante saus. Het was een ongelofelijk lekker broodje. Het zoete knapperige, beetje vette (lekker!) maïsbroodje was gevuld met pikant gekruid smeuïg draadjesvlees. Dat wilde ik meteen namaken thuis. Enige probleem: waar vind je voorgekookt maïsmeel? Waarschijnlijk bij een toko of bij een mediterrane winkel, maar ik had de puf niet meer om daar nog naar toe te fietsen door de regen. Dus geen arepas, maar pitabroodjes met stoofvlees**. Ook erg lekker. De arepas staan nog wel op mijn to-make-list. Dus ik houd jullie op de hoogte. Oh ja, de juiste stoelen hebben we nog niet gevonden.

*De kraam stond op de hoek van het Groningse stadhuis bij het Newscafé, voor wie het zelf een keer wil proberen. Ze verkopen trouwens ook smakelijke pikante worst.
**Het duurde 7 uur voordat mijn sucadelappen helemaal gaar waren. Het valt me op dat het vaak langer duurt om stoofvlees te garen dan de aangeven 2-3 uur. Ligt dat aan het vlees?  Moet ik gewoon geduld hebben? Of heeft iemand nog een goede tip? Ik heb Harold McGee er op nageslagen en ook al gegoogled. Bij riblappen is het hetzelfde verhaal.

Ingrediënten:
| bereidingstijd 20 minuten + 3-7 uur stoven | 4 personen |
• +/- 800 g sukade of riblappen (rund) • 1 ui, gesnipperd • 2 teentjes knoflook, gesnipperd • 2 el olie • 1 tl chilipoeder • 1 tl cayennepeper • 1 tl gemalen komijn • eventueel 1 tl gerookte paprikapoeder dulce • 3 laurierblaadjes • 1 blik tomatenblokjes • peper en zout

Bereiding:

Kruid het vlees aan beide zijden met zout en peper. Verwarm de olie in een braadpan. Braad het vlees aan beide kanten bruin. Haal het vlees uit de pan.

Fruit de ui en knoflook een paar minuten. Voeg de chilipeper, cayennepeper, komijn en paprikapoeder toe. Voeg de tomatenblokjes, een half blik water en de laurier toe. Breng tegen de kook aan en leg het vlees weer terug in de pan. Zorg er voor dat het vlees onderstaat. Voeg anders nog wat warm water toe. Leg een deksel op de pan, laat een heel klein kiertje open.

Zet de braadpan op de kleinste pit en eventueel nog op een sudderplaatje. Laat het vlees stoven tot het tot draadjes uit elkaar te trekken is. Dit kan uren duren. Controleer het vlees tussendoor op gaarheid. Voeg eventueel tussendoor extra warm water toe als het vlees niet meer onderstaat.

Als het vlees gaar is, haal het dan uit de pan. Laat de achtergebleven saus wat verder inkoken tot een dikke tomatensaus. Trek ondertussen het vlees met een vork tot draadjes uit elkaar. Schenk de saus uit de pan in een kommetje.

Doe de draadjes vlees terug in de pan. Giet wat tomatensaus bij het vlees tot je smeuïg mengsel hebt. Breng op smaak met zout en peper. Serveer het stoofvlees in een pitabroodje, tortilla, taco of arepa. De overgebleven tomatensaus kom je erbij serveren als een soort salsa. Serveer er eventueel ook nog crème fraîche, geraspte kaas en jalapeno-pepers bij.

7 Comments

 1. De maïsmeel is niet ongekookt, maar juist voorgekookt. Je kunt het inderdaad in bijna elke toko wel kopen. Vraag naar “harina PAN”. Als je die eenmaal hebt, is het redelijk eenvoudig om zelf arepas te maken.

  De vleesvulling klinkt heel erg als “carne mechada”, inderdaad een soort gestoofd draadjesvlees.

 2. Overigens jammer dat ik niet dichter bij Gronignen woon. Ik zou het kraampje graag willen bezoeken!

 3. Dag Alberto,

  Dank voor de aanwijzing. Ik bedoelde inderdaad voorgekookt maïsmeel.Ik ga binnenkort zeker zelf arepas maken.

  Gr. Maaike

 4. Hey Maaik,

  Arepas kun je ook in Colombia op elke straathoek krijgen. Kraampjes verkopen ze kaal of met kaas. Ik heb ze een paar keer geproefd maar vond ze echt niet lekker! Ben wel benieuwd wat voor recept jij hebt, daar zal vast meer smaak aan zitten (hoop ik)! 🙂

  Liefs, Nelleke

 5. Die arepas intrigeert me enorm !

  Rib-, sucade-, runderlappen, of hoe we ze moeten noemen heb ik in twee uur stoven gaar. Maar daar gaat wel wat aan vooraf. De lappen ingesmeerd met mosterd een halfuur in een ovenschaal; vervolgens een uurtje in diezelfde schaal overgoten met water en azijn, 50-50.

  Dan snijden in brokken en twee uur sudderen. Maar er zijn 10001 recepten voor het uiteindelijk smakelijke resultaat.

 6. Dag Paul, ik heb je typos even aangepast 🙂 . De mosterd en azijn (zuur) zorgt er voor dat het vlees sneller gaart. Ook dit kan natuurlijk in een broodje. Lekker!

 7. Lekker gerecht! Heb het met de arepas broodjes gemaakt maar heb dit later ingeruild voor een krokant broodje, wat voor mij toch lekkerder is!