Gebakken zalm(forel) met salsa verde

Hoofdgerechten, Vis 4 comments

Soms kan ik wel een beetje jaloers zijn op Rick Stein. Deze Britse chefkok maakt altijd de mooiste tochten in Groot Britannië en reizen over de rest van de wereld op zoek naar de lekkerste visgerechten. Samen met zijn hondje trekt hij er op uit. De zee op, wind in de haren en  genieten van de wijdse uitzichten. En daarna natuurlijk lekker eten!

zalmforel

Dit gerecht is erg lekker. De smaken van de salsa verde combineren verrassend goed met de zalm en de warme tomaat. Met een warme bonensalade en gekookte aardappels erbij, heb je gegarandeerd blije eters. Behalve als ze niet van vis houden natuurlijk. Voor dit gerecht heb je zalmfilets met vel nodig. Het liefst twee filets van dezelfde zalm, dan passen de twee helften het best op elkaar. Je kunt zelf een hele zalm kopen en deze fileren. Of dit laten doen bij de visboer. Ik heb gister twee zalmforellen gekocht op de markt en gefileerd. We waren met z’n drieën en dan is een hele zalm toch net iets teveel.

Ingrediënten:

| bereidingstijd 45 min | 4 personen |

Voor de salsa verde • 15 g platte peterselie • 5 g mint • 5 ansjovisfilets • 2 el kappertjes • 1 teentje knoflook

Voor de gebakken zalm(forel) • 4 rijpe trostomaten, elk in 8 plakken • 1 el kappertjes • 2 teentjes knoflook, in plakjes • 1/2 tl chilipeper vlokken • 1 bosje verse tijm • 3 el olijfolie • 10 el water • zout en versgemalen zwarte peper • 2 zalmforellen of 1 zalm, gefileerd

Voor de warme bonensalade • 500 g sperziebonen • 1 el dijonmosterd • 1 el witte wijnazijn • 7 el olijfolie • eventueel een paar lenteuitjes • zout en versgemalen zwarte peper

Erbij • gekookte aardappels

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 220°C. Doe alle ingrediënten voor de salsa verde in het hakbakje van je keukenmachine of staafmixer en hak het mengsel tot een grove pasta. Of gebruik een vijzel.

Leg op de bodem van de braadslee een vel bakpapier en spreid de plakken tomaat over de bodem. Strooi een eetlepel kappertjes, de in plakjes gesneden knoflook, de helft van de chilivlokken en de tijm (houd 1 takje achter) over de plakken tomaat.

Sprenkel 3 el olijfolie en 10 el water over de tomaten. Dit zorgt ervoor dat de zalm niet aan tomaten gaat plakken en je maakt zo een heerlijke saus. Strooi eventueel nog een beetje zout over de tomaten.

Leg één helft van de zalm(forel)filets met de velkant naar beneden op de tomaten. Smeer de salsa verde uit over de filet en dek af met de tweede zalmfilet. Smeer de velkant in met een beetje olijfolie en sprenkel er de overige chilivlokken en de blaadjes van het laatste tijmtakje overheen.

Zet de braadslee in de oven en bak de vis ongeveer 25 minuten. Het vel is dan lichtbruin en knapperig en het vlees is nog net een beetje roze in het midden. Haal de braadslee uit de oven en laat even rusten.

Als de zalm in de oven staat, kun je aan de slag met de boontjes. Maak de sperziebonen schoon en kook ze vijf minuten (of tot je ze gaar genoeg vindt). Giet de bonen af. Mix de mosterd, azijn en olijfolie tot een lobbige dressing en meng dit met de sperziebonen.

Snijd de zalm(forel) in éénpersoonsporties. Verdeel de zalm over vier borden, leg er wat tomaten naast en schep er wat van het vocht uit het bakblik overheen. Serveer de warme bonensalade naast de vis. Samen met wat gekookte aardappels.

Geïnspireerd op recept van Rick Stein

4 Comments

  1. Lijkt me heerlijk Maaike. Een goede vishandelaar is dan toch wel belangrijk. (wij wonen niet zo gunstig bij de vismarkt zoals jullie in Groningen)

  2. Dan moeten jullie dit gerecht maar een keer bij ons komen eten. Dan haal ik wel een lekker visje op de Vismarkt.

  3. Daar verheug ik me al op. ;}

  4. ik had vandaag pzza van de AH…ook lekker..
    🙁