Tonijnspread

Sausjes, spreads en dips 5 comments

Nu het weer wintertijd is, is het onmogelijk om vóór het donker iets te eten op tafel te zetten. Niet dat ik alleen wil eten als de zon nog op is. Dat het nu ‘s avonds vroeg donker is heeft ook z’n charme (voor eventjes dan). Kaarsen, boerenkool met worst, apple crumble for dessert, dekentje op de bank, allemaal dingen die de winteravonden aantrekkelijk maken.

Fatsoenlijke foto’s maken is nu echter wel een probleem geworden. Voorlopig dus waarschijnlijk alleen posts met gerechten die ik in de weekenden klaar maak. Of zoals nu een receptje dat ik nog had liggen en dat ik nog niet gepost had om een overload aan posts te voorkomen. (Drie gerechten in een weekend wekt misschien toch de indruk dat ik iets teveel met eten bezig ben 🙂 )

Dit recept verscheen 2 maanden geleden op de site van David Lebovitz. Het was lekker in de zomer, maar ik weet zeker dat het me nu ook nog zal smaken. De roomboter geeft het een volle smaak, die ook in de winter goed tot zijn recht komt.

Ingrediënten:
| Bereidingstijd 10 minuten |
• 1 el lichte sojasaus • 1 el balsamico azijn • 1 el (verse) citroensap • 2 blikjes tonijn op olie • 1 klein teentje knoflook • snuf chilipoeder • 70 g (on)gezouten roomboter, in blokjes • 2 el crème fraîche

Bereiding:

Doe de tonijn (zonder de olie) in het bakje van de staafmixer en hak de tonijn totdat de tonijn kapot is maar niet volledig glad (of wrijf de tonijn fijn in een vijzel).

Voeg de sojasaus, azijn, citroensap, knoflook en chilipoeder toe aan de tonijn. Laat de mixer draaien en voeg vervolgens de boter blokje voor blokje toe. Wacht steeds met het volgende blokje boter tot de vorige volledig is opgenomen.

Voeg tenslotte de crème fraîche toe en meng totdat het net is opgenomen. Proef of de spread op smaak is en voeg anders nog wat zout en peper toe. Serveer met sneetjes stokbrood of toastjes. Het mengsel is afgedekt in de koelkast ongeveer 3 dagen houdbaar.

Geïnspireerd op een recept uit Mediterranean Summer van David Shalleck

5 Comments

 1. Heb nu al zin in de 8e. Kan je alvast je kerstrecepten op mij uitproberen! Ik zou de naam zo houden trouwens.. Is veel leuker als je straks landelijke bekendheid krijgt.. Zal ik daar eens een plannetje voor schrijven :-). Even wat buzz omtrent jouw site creeeren. Ja, dat ga ik doen..! Regel ik je interviews, life&cooking etc. Heb er nu al zin in.. (en jij vast ook). NOU DAAG, ga maar weer eens verder typen aan mijn prachtige onderzoek.

 2. Brenda Van Dijk

  echt leuke en mooie recepten om te maken jammer dat je de recepten niet naar je mail kan struren 🙁
  ik beleef er veel plezier aan!!
  xxx brenda

 3. Hoi Brenda, Daar heb ik eigenlijk nooit over nagedacht. Ik zal eens kijken of ik de site zo kan aanpassen dat dit wel lukt. Dank voor de tip!

  Groeten,

  Maaike

 4. Dankzij deze tonijnspread mijn paper-deadline op een brakke zondag met glans gehaald! Nu al een klassieker! De smaak krijg je noit meer uit je hoofd.

 5. Pingback: Artisjok-olijven crostini & Creta Olympias Retsina - Utaste Wine & Food : Utaste Wine & Food