Italiaanse Cheeseburger

15 - 30 minuten, Hoofdgerechten, Vlees 8 comments

Hamburgers zijn toch wel mijn favoriete Fast Food. De variëteit aan hamburgers is groot. De kleffe, zoetige hamburger (of nog liever een Cheeseburger of Big Mac) van McDonalds, vallen in de categorie ‘Lekker vies’. ‘Lekker vies’ houdt in dat het eigenlijk ordinair kant-en-klaar, ongezond eten is, maar af en toe kun je gewoon smachten naar een Big Mac-menu met Franse frietjes en mayo. Dan kun je een enorme voldoening halen uit een ritje naar de McDrive. Enige nadeel is dat ik altijd weer zo snel honger heb na het eten van een Big Mac-menu.

italiaanse_cheeseburger

In Londen heb ik in juni een burger gegeten bij Gourmet Burger Kitchen. Zij serveren burgers van een hele andere orde dan bij de Mac. De keuze is zo groot dat het erg moeilijk kiezen was en kiezen is al niet mijn sterkste punt! Uiteindelijk ben ik gegaan voor een ‘100% Aberdeen-Angus  Scottish Beef Burger met smokey barbecue sauce’. Misschien niet de meest originele burger op de kaart, maar wel gegarandeerd lekker. En de burger was me toch lekker! We hebben nog overwogen om de volgende dag weer daar te gaan eten, maar uiteindelijk wilde we toch ook nog de ‘roasted duck’ proberen die overal op Queensway te krijgen is. Dat is trouwens ook nog een verhaal apart, die roasted duck, maar dat komt later wel een keer.
Hamburgers zijn inderdaad vernoemd naar de Duitse stad Hamburg. Daar werd voor het eerst rundvlees op een rond broodje geserveerd. De Duitse immigranten hebben het meegenomen naar Amerika en daar is het uitgegroeid tot nationaal volksvoedsel nummer 1 (of is dat toch de pizza?). Voor nog veel meer info over hamburgers kijk hier.

Deze Italiaanse Cheeseburgers zijn makkelijk te maken. Het is weer eens wat anders dan de klassieke hamburger. De ingrediënten zijn voor 2 personen. Het is dan wel een flinke maaltijd, vooral als je alle extra’s toevoegd.

Ingrediënten:
| bereidingstijd 20 min | 2-3 personen |
• 300 g rundergehakt • 1 el oregano • 2 el tomatenketchup • 2 tl Worcestershire sauce • 25 g geraspte Parmezaanse kaas • peper • parneermeel • 1 afbak ciabatta (of vers) • 1 tomaat • beetje sla • Extra’s: • 1 ui • 1 el pesto • stukje Gorgonzola • ketchup

Bereiding:

Meng het gehakt met de geraspte Parmezaanse kaas, de oregano, de Worcestershire sauce, de ketchup, beetje parneermeel en de gemalen peper. Maak hier vier ovale platte hamburgers van.

Bak de hamburgers (in een klein beetje boter) in een koekenpan tot dat ze gaar zijn. Doe er halverwege 1 in ringen gesneden ui bij. Bak ondertussen de ciabatta (of als je geen oven hebt, koop dan geen afbakbrood 🙂 opmerking voor Femke).

Snijd de ciabatta in vier stukken. Besmeer ze eventueel met wat pesto. Beleg ze met een beetje sla. Doe er een hamburger op en eventueel een plakje gorgonzola. Leg er uiringen op en twee plakjes tomaat en een beetje ketchup. En smullen maar!

8 Comments

 1. Ook fijne burgers: Burgermeester aan de Albert Cuyp in Amsterdam.

 2. Ja die stond nog op het lijstje om naar toe te gaan. Ik ga de 12de weer naar A’dam met Jocé, dus ik denk dat ik weet waar wij gaan lunchen!

 3. Ziet er lekker uit! Mooie foto!

  Alleen snap ik niet helemaal hoe je deze burger moet eten, zo hoog als hij is. Je moet wel enorm flexibele kaken hebben, om hier een hap van te kunnen nemen! LOL!

  Overigens is de BurgerKing beter dan de Mac! 😉

 4. Gewoon flink pletten is de truc. En dan lukt het prima. Misschien minder geschikt voor kleine kinderen om netjes te leren eten 🙂

 5. Ah, dus eerst heel kunstig alles opstapelen, zodat het oog gestreeld wordt, en dan lekker pletten, zodat je het kunt eten… 😆

  En “kleine kinderen” en “netjes eten” horen niet in 1 zin! Trust me! 😀

 6. Erg lekker! Netjes opeten is inderdaad compleet onmogelijk 🙂

 7. Pingback: Toscaanse burgers & Col di Sotto Primitivo - Utaste Wine & Food : Utaste Wine & Food

 8. Ik zou graag willen weten of jij degene was die afgelopen avond op tv was?Want ik ben ook gek op tomaten kweken,vooral aparte,en zou graag zaadjes van o.a. de zwarte en witte tomaten hebben,dus mijn eigenlijke vraag is : hoe kom ik daaraan???