Amai Udon

Hoofdgerechten, Vis 2 comments

Bij de Wagamama at ik vorig jaar ‘Amai Udon’ met van die lekkere, dikke ‘regenworm’ noodles. Helaas staat dit nu niet meer op de kaart. Het recept is wel te vinden in het kookboek van Wagamama. Je moet wel echt dikke noodles gebruiken en geen mie, want met mie wordt het te klef. Udon is te vinden bij de Toko en bij de groothandel. Soms kun je kant-en-klare noodles krijgen, die hoef je niet meer te koken. Over donkere en lichte sojasaus had ik als eens geschreven in een eerdere post.

amai_udon

Ingrediënten:
| bereidingstijd 15 minuten| 2 personen |
• 200g Udon noodles • 2 eieren, losgeklopt • 75 ml Amai saus • 1 grote prei, in dunne ringen • 6 gekookte en gepelde garnalen • grote handvol taugé • 2 el olie • 110g tofu, in blokjes • 1 limoen • 2 el gehakte pinda’s
Amai saus: • 1 el rijstazijn • 3 el suiker • 1 el lichte sojasaus • 1 el donkere sojasaus • snufje zout • 1.5 el tomaten ketchup • 2 tl tamarinde pasta • extra: beetje sambal

Bereiding:

Kook de noodles in een grote pan met kokend water in 2-3 min net gaar, giet af en spoel onder de koude kraan. Meng de eieren, Amai saus met de prei, garnalen, taugé en noodles in een kom.

Verwarm de olie in een wok (of ruime koekenpan) en bak de blokjes tofu daarin licht bruin. Zet even aan de kant.

Doe de inhoud van de kom in de wok en roerbak 3-4 minuten totdat het ei gestold is en de prei een beetje zacht is. Proef even en voeg nog wat extra sojasaus toe als je de smaak nog te flauw vindt. Doe de tofu erbij en verdeel over twee kommen. Bestrooi met de gehakte pinda’s en serveer met een partje limoen.

Amai saus: Verwarm in een steelpan de azijn, suiker en soja op een laag vuur totdat de suiker opgelost is. Zet het vuur dan uit en voeg de ketchup, zout en tamarindepasta  (en eventueel sambal) toe. Roer totdat je een mooie gladde saus hebt.

2 Comments

  1. Lekker! Bij een onverhoopt gebrek aan prei heb ik paksoi gebruikt. De sambal of extra soja vond ik zelf wel nodig voor wat extra pittigheid.

  2. Ja vind ik ook. Anders is het te flauw. Met prei wordt het wel pittiger dan met paksoi, maar paksoi lijkt me ook lekker. Of misschien wel én én volgende keer.