Classic lemon tart

Boeken, Taart en ander zoet 1 comment

Ik kon het niet laten om nog een kookboek mee te nemen uit Engeland. Het nieuwe kookboek van James Martin (o.a. presentator Saturday Kitchen) zag er zo aanlokkelijk uit. Bijkomend voordeel, bij Waterstone’s rekenen ze toch gauw 7 pond (10,50 euro) korting en dat kunnen wij als echte Hollanders natuurlijk niet aan ons voorbij laten gaan.  Het boek is volledig gewijd aan de smakelijkste desserts en draagt dan ook de zeer orginele titel ‘Desserts’. Maar waarom moeilijk doen als je het beestje ook gewoon bij de naam kunt noemen. Toen mijn oog viel op het recept en de foto van de classic lemon tart, toen was ik helemaal verkocht. Ik heb het recept afgelopen zaterdag meteen gemaakt. Wel de helft, want een taart voor 8 personen vond ik toch iets te veel om met zijn tweeën te veroberen.  De foto komt uit het boek, want mijn foto ziet er toch wat minder smakelijk uit. De taart was echter wel heel lekker, maar netjes snijden is ook een kunst.

Ingrediënten:
• 10 verse scharreleieren • 380 g basterdsuiker • 500 ml slagroom • 8 citroenen, sap en rasp • boter, om in te vetten • 225 shortcrust pastry (zie onderaan) • rietsuiker, om te bestrooien

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 200 graden. Breek de eieren boven een kom. Kluts voorzichtig de dooiers kapot. Voeg de basterdsuiker toe en roer goed. Voeg dan de room en het citroensap (niet de rasp!) en roer goed door. Giet het mengsel door een zeef en doe de citroenrasp erbij. Zet het mengsel even aan de kant.

Vet een springvorm (20 cm) in met boter. Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkblad. (Zorg dat het deeg ver genoeg is uitgerold om een bakblik te bekleden, zodat het deeg nog een beetje overhangt). Vouw het deeg voorzichtig over de deegroller en til het met behulp van de deegroller over de springvorm. Druk het deeg voorzichtig aan en laat het overtollig deeg over de rand hangen. Prik de bodem een paar keer in met een vork. Leg een stuk bakpapier in de vorm en vul met rijst of erwten/bonen. Zet de springvorm midden in de oven en bak 10 minuten. Verwijder dan het bakpapier in de vulling en bak het deeg in 5 minuten goudbruin.

Draai de oven terug naar 100 graden. Giet het citroenmengsel in de springvorm en bak 1 uur in de oven, totdat de taart net gestold is. Laat minstens een uur afkoelen. Snijd het overtollig deeg weg.

Bestrooi de bovenkant van de taart met rietsuiker en besproei heel licht met de plantenspuit. Laat de suiker vervolgens met de gasbrander of onder de grill karameliseren.

Shortcrust pastry (300 g)
• 200 g bloem • 1/4 tl zout • 2 el poedersuiker • 100 g koude, ongezouten boter, in  blokjes • 1 ei, losgeklopt • 1 tl citroensap • 2 el (ijs)koud water

Meng de bloem, zout en poedersuiker. Wrijf de koude boter door het bloem, totdat je een soort broodkruim hebt. Voeg dan het ei, de citroensap en eventueel het water toe (hangt ervan af hoe nat het deeg is). Kneed tot een soepel deeg. Maak een bol en leg minstens een half uur in de koelkast.