Risotto met groene asperges en gerookte zalm

Hoofdgerechten, Vis Comments are Disabled

Het is altijd lastig om al je restjes en kliekjes in de koelkast op te krijgen. Misschien lukt dat makkelijk als je vier hongerige kinderen hebt, maar met z’n tweëen is dat toch een probleem. Vooral als je ook nog een klein beetje op de slanke lijn wilt letten. Neem nou een bakje mascarpone. Meestal heb je maar een paar eetlepels nodig voor een gerecht en dan houd je nog ruim een half bakje over. Dan doe ik maar wat mascarpone door de soep of op een beschuitje met jam. Of je zoekt even op internet om te kijken wat anderen doen met risotto en mascarpone. Zo kwam ik op Jan Meier’s blog een recept tegen met risotto met venkel, asperges en gerookte zalm. Ik heb hierop mijn eigen variant gemaakt, want in plaats van venkel had ik nog wat bleekselderij liggen.

asperges_risotto

Ingrediënten:
| bereidingstijd 30 minuten | 4 personen |
• 2 stengels bleekselderij • 1 ui • 1 el olijfolie of boter  • 175 g risotto-rijst (arborio) • 100 ml droge witte wijn • 600 ml warme visbouillon (van 1 tablet) • 8 groene asperges • 100 g gerookte zalm • 2 el mascarpone • peper en zout

Bereiding:

Snipper de ui en snijd de bleekselderij in ongeveer even kleine stukjes als de ui. Fruit de ui en bleekselderij op laag vuur in de boter op olijfolie totdat ze een beetje zacht zijn. Voeg de rijst toe en bak even mee totdat de rijst glazig wordt. Giet de witte wijn bij de rijst en blijf roeren totdat de alcohol verdampt is. Zet het vuur zo laag mogelijk, zodat de rijst een beetje blijft pruttelen maar niet aanbakt.

Voeg de in stukjes gesneden asperges toe (houd de topjes nog even apart). Voeg  een soeplepel bouillon toe en roer regelmatig. Wanneer het vocht is opgenomen, voeg weer bouillon toe en ga zo door totdat de rijst gaar is. Dit duurt ongeveer 20-25 minuten.

Als je denkt dat de rijst bijna gaar is, voeg dan de aspergetopjes toe. Roer op het laatst twee eetlepels mascarpone en de in stukjes gesneden zalm door de risotto en breng op smaak met wat zout en peper. Zet het vuur uit en laat de risotto nog even een paar minuten staan om op smaak te komen.

De foto is niet door mij gemaakt, ik heb hem ergens van het internet geplukt. Bron onbekend.

Comments are closed.