Kipstoofpotje met mosterd en witte wijn

07.12.11

Afgelopen maandag maakte ik dit stoofpotje. Ik twijfelde tussen afdekken met bladerdeeg of aardappelpuree. Bladerdeeg kan soms een beetje machtig zijn. Zeker in combinatie met romige saus. De oplossing: een lichtere saus op basis van witte wijn.

De meningen waren verdeeld. Ik was zeer te spreken over de lichte saus, mijn disgenoot miste de room.

Ingrediënten:
| bereidingstijd 40 minuten | 2-3 personen |
• 1-2 biologische kipfilets • boter om in te bakken • 1 prei • 250 g champignons • 1 winterwortel • 1 teentje knoflook • 1 el boter • 1 el bloem • 200 ml witte wijn • 1 el (Zaanse) mosterd • zout en peper • 4 plakjes bladerdeeg

Bereiding:

Snijd de kipfilet in blokjes, de prei in ringetjes, de champignons in plakken en de wortel in reepjes. Snijd de knoflook klein. Verwarm de oven voor op 225°C.

Bak de blokjes kipfilet lichtbruin in een beetje boter. Voeg vervolgens de prei, champignons, wortel en knoflook toe. Bak de groenten een aantal minuten mee. Zet het vuur uit.

Smelt 1 el boter in een steelpan. Voeg de bloem toe en roer glad met een garde. Giet al roerend beetje voor beetje de witte wijn toe. Kook tot een (licht) gebonden saus. Breng op smaak met mosterd, peper en zout.

Giet de saus over de kip en groenten en meng. Voeg eventueel nog extra zout en peper toe. Schep het mengsel in een ovenschaal. Bedek de ovenschaal met plakjes bladerdeeg. Bak 20 minuten in de oven tot het dakje goudbruin is.


Reacties

  1. Ik zou als disgenoot niets aan te merken hebben gehad, geloof ik. Ziet er heerlijk uit.

  2. Erg lekker! Ik mis de room niet echt qua smaak, maar misschien is het wel een keer een experiment waard 🙂

  3. Het experiment is geslaagd! 150ml witte wijn en 100ml kookroom (light). In verband met het ontbreken van bloem heb ik maizena gebruikt om de saus wat te binden.

  4. De zuurkoolschotel met gehakt is fantastisch en heeft al vele fans…

Laat een reactie achter