Bananen-pecancake ♥

Taart en ander zoet 5 comments

Deze cake zit in een beetje tussen cake en zoet brood in. Daarom vind ik deze ‘cake’ zo lekker. Je kunt dit bij de koffie eten, maar ook bij het ontbijt of brunch is dit een aanrader. Door de pecans en de knapperige korst krijg je een klein beetje een muesli/notenbrood idee. De bananensmaak is echt verassend. Het is niet overheersend, maar de cake smaakt wel écht naar banaan.  Je kan natuurlijk ook variëren. Ik heb ook weleens stukjes appel en walnoten door het beslag geroerd in plaats van bananen en pecans. Tot nu toe blijven bananen en pecans echter wel favoriet.
Deze cake lijkt ook behoorlijk foolproof te zijn. Ik heb hem tot nu toe nog nooit laten mislukken en dat kan ik niet van al mijn (mis)baksels zeggen. Daarover later meer…


Als je het jezelf makkelijker wilt maken dan kan je er ook voor kiezen om de pecans niet te karameliseren of de banaan niet te flamberen.

Ingrediënten: 
Voor de pecannoten: • 2 el bruine suiker • snuf zout • 20 gr boter, in blokjes • 100 gr pecannoten, ongezouten
Voor de bananen: • 20 gr boter • snuf zout • 2 rijpe bananen, gepeld en in plakjes • 2 el bruine suiker • 2 el rum
Voor het beslag: • 240 gr bloem • 1 1/2 tl bakpoeder • 50 gr boter, in blokjes • 130-150 gr bruine suiker • 1 ei • 50 ml slag- of slankroom

Bereiding:
Karameliseren van de pecans: Leg een stuk bakpapier of folie op het aanrecht. Meng de 2 el bruine suiker met 1 el water in een klein steelpannetje en verwarm op middelhoog vuur. Wanneer het mengsel aan de kook komt, kook het dan nog 1 minuut door. Voeg dan de boter en het snufje zout toe. Laat de boter smelten. Voeg dan de pecans toe en verwarm nog 1 minuut, terwijl je continu roert. De pecans krijgen zo een ‘coating’ van karamel. Gooi de pecans op het bakpapier en spreid ze uit. Laat volledig afkoelen en haal de noten van elkaar als het mengsel is opgedroogd. (als je het beslag straks klaar hebt en de karamel is nog niet helemaal gestold, dan is het geen hoofdzonde als je de pecans er al door mengt.)

Flamberen van de bananen: Meng de boter en zout in een steelpan en smelt de boter op middelhoog vuur. Wanneer de boter notig begint te ruiken, voeg dan de bananen toe, strooi de bruine suiker over de bananen. Verwarm twee minuten onder af en toe roeren. Voeg de rum toe en steek de rum voorzichtig aan met een lucifer of houd de pan een beetje scheef en laat de rum vlam vatten met behulp van de gaspit. Tip: Zorg ervoor dat de afzuigkap altijd uit staat als je gaat flamberen! Roer nog even door en haal van het vuur. Verwarm de oven voor op 180 °C en bekleed een cakeblik met bakpapier. Ikzelf heb een siliconencakevorm, deze hoef je niet te bekleden of in te vetten.

Voor het beslag: Meng de bloem en bakpoeder in een kleine kom. Klop in een andere kom de boter en de suiker romig. Voeg het ei toe en klop tot het ei volledig is opgenomen. Voeg de bananen toe en mix opnieuw even. Giet daarna de room erbij en mix tot de room is opgenomen in het beslag. Meng dan de bloem door het beslag. Meng net zolang totdat de bloem net is opgenomen, maar mix niet te lang. De pecannoten kun je vervolgens met een spatel door het beslag scheppen.

Giet het beslag in de cakevorm, strijk de bovenkant een beetje glad en zet de vorm in de oven. Bak de cake in ongeveer 50 minuten gaar. Je kan controleren of de cake gaar is door een breinaald of satéprikker in de cake te steken. Als deze er droog uitkomt, dan is de cake gaar. Laat de cake 5 minuten afkoelen in de vorm en stort de cake daarna op een rooster om helemaal af te koelen. De cake blijft een aantal dagen goed als je hem inpakt in aluminumfolie.

Bron: www.chocolateandzucchini.com

5 Comments

  1. Ik zag net op de website van David Lebovitz dat hij ook worstelt met de brood of cake-vraag. Alleen was ik een dag eerder 🙂

    http://www.davidlebovitz.com/archives/2007/09/banana_bread_or.html

  2. Bananen-Pecancake:
    Heel erg lekker:-)
    kleine correctie, de 20 gram boter die onder de ingrediënten staat komt niet meer terug bij de bereiding.
    eerste stuk van de bereiding zou dus beter kunnen zijn:
    “Karameliseren van de pecans: Leg een stuk bakpapier of folie op het aanrecht. Meng de 2 el bruine suiker EN DE 20 gr BOTER met 1 el water in een klein steelpannetje en verwarm op middelhoog vuur”

  3. Erg lekker! Echt een aanrader dit. En ik heb nog een halve cake over 😀

  4. Ik was inderdaad vergeten om de toevoeging van de boter en het snufje zout aan te geven. Ik heb het aangepast! Dank voor de reactie.

  5. Pingback: Bananen-pecancake & Hanepoot Effe Soet Frugtige Witwyn - Utaste Wine & Food : Utaste Wine & Food