Appelcake

30 - 60 minuten, Taart en ander zoet 5 comments

Deze cake heb ik nu al twee keer in tien dagen gemaakt. Ik had niks lekkers in huis en wilde iets maken dat snel klaar is. Een gewone cake moet meer dan een uur in de oven. Deze appelcake is na een half uur (ok, 35 minuten) al gaar.

De normale verhouding bij cake is evenveel boter, suiker en bloem. Ik houd van minder zoete cake dus ik gebruik wat minder suiker. De hoeveelheid appelblokjes lijkt erg veel – het is een dubbele laag – maar de cake komt tussen de appel door omhoog en de appelblokjes krimpen iets. De hoeveelheid appel blijkt dan ineens precies goed.

Ingrediënten:
| bereidingstijd 45 minuten |
• 100 g suiker • 125 g zachte roomboter • 2 eieren op kamertemperatuur • 125 g zelfrijzend bakmeel (of bloem met 3 gram bakpoeder) • snuf zout • 400 g friszure appels (bijv. Elstar) • 25 g suiker • snuf kaneel

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 190°C. Vet een springvorm van +/- 23 cm Ø in. Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd ze in blokjes. Meng de blokjes appel met 25 g suiker en een snuf kaneel. Meng het zout door de bloem.

Klop de suiker en boter luchtig. Voeg dan 1 voor 1 de eieren toe en klop tot ze volledig zijn opgenomen. Schep de bloem met een spatel luchtig door het beslag.

Schep het beslag in de springvorm en strijk glad tot de bodem van de springvorm bedekt is. Verdeel de blokjes appel over het beslag, maar laat 1,5 cm van de kant vrij. Zet de springvorm in de oven en bak 30-35 minuten. Haal uit de oven en laat de cake afkoelen.

5 Comments

  1. Hmm, appeltaart/appelcake kan nooit mis gaan bij mij. Hij ziet er heerlijk uit!

  2. Super lekker, makkelijk en alle ingredienten altijd wel in huis! Mijn schoonouders hebben er van gesmuld. x

  3. Ziet er heerlijk uit. Ik ga hem zeker proberen!

  4. Hij is heerlijk, bedankt!

  5. Wat leuk!
    WAt is de maat van de springvorm en welke hoeveelheid bloem en bakpoeder kan ik nemen?

    vr. gr