Broodje bal met gekarameliseerde uien

30 - 60 minuten 1 comment

Het recept voor meatball subs with caramelized onions kwam ik tegen bij Smitten Kitchen. In goed Nederlands vertaald als ‘broodje bal’. En dan hebben we het niet over zo’n grote ‘truckersbal’, maar kleine smeuïge gehaktballetjes met tomatensaus, gekarameliseerde uien en Gruyère. Deze gehaktballen blijven behoorlijk zacht. Dit komt door het water en het verse broodkruim.

Ik vroeg al een tijdje af waar het woord ‘sub’ vandaan komt. Het blijkt een verwijzing te zijn naar ‘submarine sandwich‘. Oftewel een langwerpig Italiaans of Frans broodje belegd met vleeswaren, kaas, groenten en smaakmakers. Over de herkomst van de naam zijn verschillende ideeën (zie link).

Ingrediënten:
| bereidingstijd 40 minuten | 3-4 personen |

voor de gehaktballen• 1 stokbrood • 450 g biologisch half-om-half gehakt (of rundergehakt) • 1 el gehakte peterselie • 20 g geraspte Parmezaanse kaas
• zout • snufje chilivlokken • 1 teen knoflook, fijngesneden • 1 tl Worcestershire sauce • 1/2 losgeklopt ei
voor de uien: • 2 witte uien, in ringen • 1 el boter • 1 el olijfolie • zout en peper
en verder: • 300 – 400 ml kant-en-klare tomatensaus • geraspte (Gruyère) kaas

Bereiding:

Snijd het stokbrood in vier stukken. Snijd de stukken open, maar laat de helften aan elkaar vast zitten. Haal een gedeelte van het broodkruim uit het brood. Je hebt ongeveer 40 g nodig. Doe de stukken brood tot gebruik terug in de zak. Hak het broodkruim fijn in het hakbakje van de keukenmachine.

Doe het broodkruim in een ruime kom en voeg 1 dl warm water en alle ingrediënten voor de gehaktballen toe. Kneed het gehakt door tot alle ingrediënten gemengd zijn. Het gehakt is behoorlijk nat. Als het te nat is kun je eventueel wat paneermeel toevoegen.

Vorm 12 gehaktballen. Verwarm een scheut olie in een koekenpan en bak de gehaktballen in twee gedeelten rondom bruin. Wees voorzichtig met het keren van de ballen, ze zijn zacht. Leg de gehaktballen als ze bruin zijn op een bord met keukenpapier.

Schenk het vet uit de pan. Doe de tomatensaus vervolgens in de keukenpan en verwarm. Leg de gehaktballen in de tomatensaus en laat ze op laag vuur 25 minuten garen. Ga meteen verder met de uien.

Smelt de boter samen met olijfolie in een pan met dikke bodem. Voeg de uien toe en bestrooi deze met een beetje zout en peper. Laat de uien op laag/halfhoog vuur smoren tot ze goudbruin zijn. Dit duurt ongeveer 25 minuten. Schep ze af en toe om.

Als de gehaktballen gaar zijn, kun je je broodje gaan bouwen. Leg gehaktballen in het iets uitgeholde brood. Schep er wat tomatensaus en gekarameliseerde uien over en bestrooi met geraspte kaas. Leg de broodjes kort onder de grill om de kaas te laten smelten.

Gebaseerd op een recept van Smitten Kitchen

Tags

One Comment

  1. Gehakt en uien vind ik altijd superlekker! Dit receptje ga ik zeker onthouden!