Lamingtons

> 60 minuten, Taart en ander zoet 8 comments
Na een zware voorselectie, heb ik mij weten te kwalificeren voor de ‘Lekker Hapje Cup 2010’. Australië heeft mij ingehuurd om de landseer te verdedigen. Australië is ingedeeld in poule B samen met Frankrijk, Mexico, Brazilië en Engeland. De concurrentie is zwaar. Een aantal concurrerende landen heeft een grote culinaire traditie hoog te houden. Daarnaast heeft de Engelse keuken een groot invloed gehad op het spel van Australië.

Donna Hay en Bill Granger zijn al jaren aanvoerder van de moderne Australische keuken. Ik ben echter op zoek gegaan naar de Cruijff’s en Bergkamps, de iconen van Down Under. Lamingtons behoren tot deze categorie. Lamingtons zijn sponge cakejes (luchtige cake) omhuld met chocoladeglazuur en geraspte kokos.

Deze cakejes zijn vernoemd naar Charles Cochrane-Baillie, 2nd Baron Lamington. De chef van Lamington werd gevraagd om iets te bereiden voor onverwachte gasten. Het verhaal gaat dat de kok nog wat plakken cake over had van de vorige dag. Deze doopte hij in chocolade en bestrooide hij met kokos. De gasten van Lady Lamington vroegen naar het recept en een nationaal gerecht werd geboren. Een andere bron zegt dat de kok de cake per ongeluk in de chocolade liet vallen. Het echte verhaal zullen we wel nooit achterhalen.

Het recept gaat uit van 9 stuks, maar een volledig team heeft toch minimaal 12 spelers nodig. Deze versnapering mag natuurlijk niet te zwaar op de maag liggen, met een wedstrijd in het vooruitzicht. Het is een behoorlijke kliederboel, maar dat schijnen de padvinders geen probleem te vinden.

Ingrediënten:
| bereidingstijd 60 minuten | 9 – 12 stuks |
voor de sponge cake: • 185 g bloem • 140 g suiker • 6 eieren • 60 g boter, gesmolten
voor de coating: • 480 g poedersuiker • 75 g cacaopoeder • 75 g gesmolten boter • 80 ml kokend water • geraspte kokos

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180°C. Vet een bakblik van 18×18 cm in. Zeef de bloem. Klop de eieren met de suiker 8-10 minuten tot het mengsel dik, luchtig en bleekgeel is. Zeef de bloem boven het eiermengsel en spatel de bloem luchtig door het beslag. Spatel vervolgens de gesmolten boter door het beslag. Giet het beslag in het bakblik en bak de cake in 25 minuten gaar.

Laat de cake afkoelen en snijd in 9 of 12 stukken. Meng de poedersuiker met de cacao, de gesmolten boter en het kokende water tot een glazuur. Leg de kokos op een bord of schaaltje. Haal de cakeblokjes door het chocoladeglazuur. Gebruik hier voor twee vorken. Wentel de cakeblokjes vervolgens door de kokos. Zet de Lamingtons op een rooster om het glazuur iets te laten stollen.

Aangepast recept van Donna Hay

8 Comments

 1. Ik heb inderdaad zelden zo’n intensieve voorselectie gezien! Helemaal zelf nadenken over welk land je wilt vertegenwoordigen. Het moet niet gekker worden…..

 2. Oef, de concurrentie is groot, zie ik! Grappig dat we allebei voor de nationale favoriet zijn gegaan, ben benieuwd of we in ronde 2 ook op hetzelfde spoor zitten. Veel plezier met de LCH2010!

 3. Leuk stukkie Maaik!

 4. Zit er heerlijk uit! Maar de concurrentie heeft niet stil gezeten, Frankrijk is ook erg sterk uit de startblokken gekomen.

  Stemmen kan hier:
  http://lekkerhapje.nl/2010/06/03/lekker-hapje-cup-2010-groep-b-1e-wedstrijd/

 5. Ziet er super uit Maaike!
  Ik ben niet zo’n zoetekauw maar chocolade mmmmmmmmmmmmmmmmm……..
  Goede groep!

  Wordt nog spannend denk ik.

  Groetjes
  Anita

 6. Naar mijn smaak is dit ook iets te zoet, maar mijn collega met thuis-test-panel was er zeer over te spreken.

 7. ga het vandaag voor de 2de keer maken
  heerlijk!

  xx

 8. Is 480g poedersuiker niet te veel??