Linzen met tomaat en courgette

30 - 60 minuten, Hoofdgerechten, Vegetarisch Comments are Disabled

Dit gerecht kent al een lange geschiedenis binnen de familie van Kessel. Het staat al sinds ik mij kan herinneren regelmatig op het menu en ik vind het nog steeds lekker. Volgens mij was het een van de eerste verantwoorde vegetarische gerechten (mét peulvruchten) die mij moeder maakte. Nog voordat er vegetarische kookboeken in huis kwamen.

linzenschotel

Theoretisch kun je andere groenten (bijv. aubergine) bovenop leggen of andere kaas gebruiken, maar ik houd het toch bij deze variant. Je moet toch een beetje vasthouden aan tradities 🙂 . Je kunt makkelijk meer maken dan de aangegeven hoeveelheid. Kook gewoon meer linzen en gebruik een bredere ovenschaal.

Ingrediënten:
| bereidingstijd 40 minuten | 2-3 personen |
• 250 g linzen • 1 ui, gesnipperd • 1 teentje knoflook, fijngesneden • peper en zout • eventueel maggi • 1 courgette, in plakken • 4 tomaten, in plakken • geraspte belegen kaas

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 220°C. Kook de linzen in 20-25 minuten gaar. Fruit ondertussen de ui en knoflook 4-5 minuten in een beetje olijfolie. Schep de ui uit de pan en bak de plakjes courgette een aantal minuten tot ze een beetje zacht beginnen te worden.

Giet de linzen af en schep de ui door de linzen. Breng de linzen goed op smaak met peper en zout en eventueel een beetje maggi. Roer eventueel nog een 1 el olijfolie door de linzen om het geheel wat smeuïger te maken. Doe de linzen in een ovenschaal.

Verdeel de plakjes courgette over de linzen. Leg daar bovenop de plakjes tomaat. Bestrooi ruim met geraspte kaas. Zet de ovenschaal 20 minuten in de oven tot de kaas goudbruin is. Zet eventueel de laatste 5 minuten de grill aan.

Comments are closed.