Penne met tonijn en salsa verde

Hoofdgerechten, Vis 1 comment

“Het gebruik van de hand als maat wekt irritatie..” Dit schrijft M op M’s blog naar aanleiding van het eerste NRC.tv-optreden van Janneke Vreugdenhil. Ik moet zeggen dat ik dit wel herken. ‘Een handje van dit of dat’ is niet echt een duidelijke maat. Hetzelfde geldt voor ‘een bosje ….’. Hoe groot is een bosje? Ik heb soms geen flauw idee.

Aan de andere kant komen sommige maten niet zo nauwkeurig en gaat koken ook een beetje op gevoel. Als je een gerecht aan het koken bent, dan ga je meestal niet de basilicum staan afwegen. Je kunt nog het aantal blaadjes benoemen, maar bij meer dan 4 blaadjes, ga ik ze echt niet meer tellen. Dus dan kom je achteraf toch op vage eenheden zoals ‘een bosje basilicum’ voor dit recept. Maak af en toe gebruik van ingrediënten naar eigen inzicht. En denk er aan: je kunt altijd achteraf meer van een ingrediënt toevoegen, maar het teveel er uit halen is lastiger.

De volgende keer gooi ik niet meer alle sap en rasp van de limoen in één keer in de salsa verde, maar voeg steeds in gedeelten naar smaak toe. De penne was erg lekker, maar met een beetje minder limoen was hij nog lekkerder geweest.

Ingrediënten:
| bereidingstijd 15 minuten | 2 personen |
• 1 blikje tonijn • 150 – 200 g pasta • bosje basilicum (of de helft basilicum en de andere helft platte peterselie) • 2 ansjovisfilets (of gebruik ansjovispuree uit een tube) • 1 volle el kappertjes • 1 tl Dijon of Engelse mosterd • rasp en sap van een limoen of citroen • 3 el olijfolie (of als je tonijn op olie gebruikt, de olie uit het blikje tonijn) • zout en peper

Bereiding:

Kook de pasta volgens de aanwijzigingen op de verpakking gaar.

Doe de basilicum, kappertjes, ansjovis, mosterd, olijfolie, de helft van de rasp en 2 el sap in het hakbakje van de staafmixer of keukenmachine. Hak dit fijn tot het de structuur van pesto heeft. Breng op smaak met zout en peper en voeg eventueel wat extra citroen/limoensap toe.

Giet de tonijn af en meng met de salsa verde. Meng de tonijn met salsa verde door de penne. Voeg eventueel nog wat extra citroenrasp en zout en peper toe.

Gebaseerd op recept van BBC Good Food

One Comment

  1. Erg lekkere salade. Helft van de rasp van 1 citroen (geen limoenen meer bij de AH)gebruikt en alleen de 2el citroensap. Smaakt zo prima.
    Hoe waren de VS?