Walnootijs met Frangelico

Toetjes 1 comment

Vandaag heb ik een recept geleend van mijn blogcollega’s van Delicious Days. Dit is een foodblog van een stel uit München. Zij zijn al een tijdje bezig en hun site is een voorbeeld hoe ik mijn site in de toekomst (ooit, ooit) ook zou willen hebben. Mijn css- en php-kennis moet dan nog wel wat vergroten. Achter de schermen ben ik al met aanpassingen bezig, maar het duurt nog wel even voordat het eindresultaat voor de ‘lieve kijkbuiskinderen’ zichtbaar wordt.

walnootijs

De walnootlikeur Padre Peppe, die Delicous Days gebruikt, is niet te verkrijgen in Nederland. Ik heb dus maar Frangelico gebruikt. Dit is een hazelnootlikeur en de echte nootsmaak komt goed tot zijn recht in het ijs. De specs van mijn ijsmachine staan hier.

Ingrediënten:
| bereidingstijd 15 minuten + 1,5 uur wachttijd | 4 personen |
• 200 ml volle melk • 200 ml slagroom • half vanillestokje • 4 eierdooiers • 50 g rietsuiker • 6 el maple syrup • 4 el Frangelico • 50 g walnoten • snufje zout

Bereiding:

Doe de melk en slagroom in een pannetje (bij voorkeur met een dikke bodem). Snijd het vanillestokje open en schraap de merg met een mesje eruit. Voeg de merg en het stokje toe aan de melk. Verwarm de melk op laag vuur. Zorg dat het niet gaat koken.

Klop de eierdooiers met de suiker romig. Haal het vanillestokje uit de melk en giet de melk langzaam bij de eierdooiers. Blijf ondertussen goed roeren. Niet tè hard, want dan gaat het schuimen. Giet de custard terug in de pan en verwarm de custard totdat hij iets dikker begint te worden. Zorg dat het niet gaat koken en blijf goed roeren. Als de custard een beetje gebonden is, haal hem dan van het vuur. Laat iets afkoelen en roer dan de hazelnootlikeur en 2 el maple syrup erdoor. Zet het mengsel minstens een uur in de koelkast.

Breek de walnoten in stukjes en laat ze in een koekenpan licht kleuren. Voeg dan een snufje zout en de 4 el maple syrup toe. Zorg dat de walnoten bedekt worden met de syrup en zet het vuur uit.

Giet de custard in de ijsmachine en voeg als het ijs bijna klaar is de walnoten toe. Om het nog lekkerder te maken, kun je bij het serveren nog wat extra maple syrup of hazelnotenlikeur over het ijs gieten. Om je vingers bij af te likken!

One Comment

  1. Hernieuwde poging tot commentaar:
    Erg lekker recept! Bij deze is de aankoop van mijn ijsmachine tot een succes bestempeld 🙂 Honing gebruikt in plaats van Ahorn-siroop want dat verkocht de Appie-H helaas niet.