Perentaart met amarettibodem

28.09.11

Afgelopen week kwam ik een halve zak Amarettikoekjes tegen in de kast. De koekjes waren ondertussen een beetje taai geworden en niet meer echt lekker om ‘zo’ te eten. Weggooien is ook zonde. Dus ik heb de koekjes in een taartbodem verwerkt. Je kunt deze taart met peren of appels maken. De combinatie van Amarettikoekjes met boter geeft een hint van amandelspijs. Eet de taart het liefst nog een heel klein beetje warm en met een klodder crème fraîche.

Voor de liefhebbers van Masterchef UK: bij het maken van de bodem van deze taart, moest ik toch even aan dit filmpje denken. I do like this base!

Ingrediënten:
| bereidingstijd 20 minuten + 30 minuten baktijd | 6-8 punten |
voor de bodem: • 60 g amarettikoekjes • 100 g bloem • 40 g suiker • 50 g boter • snufje zout
voor de vulling: • 3-4 stevige peren of appels (+/-750 g) • 30 g boter • 10 g suiker • flinke snuf kaneel • crème fraîche

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 200°C. Hak de amarettikoekjes fijn in de keukenmachine. Voeg bloem, suiker en boter toe en hak tot alles gemengd is en een zanderige structuur heeft.

Smeer de bodem van een springvorm in met boter. Stort het deeg in de springvorm en druk het deeg met de achterkant van een lepel stevig op de bodem. Maak een egale laag.

Schil de peren of appels, snijd in vieren en verwijder het klokhuis. Snijd de kwarten vervolgens in dunne plakjes. Verdeel de peer/appel over de bodem. De plakjes mogen flink over elkaar heen liggen, zodat alle peer/appel erop past.

Smelt de boter samen met de suiker en kaneel in een pannetje. Bestrijk de peer/appel met dit mengsel. Bak de taart 30-35 minuten in de oven. Haal de taart uit de oven en laat hem afkoelen tot kamertemperatuur. Serveer eventueel met een schepje crème fraîche.


Reacties

  1. Leuke recepten zeg! De meesten net anders dan wat ik gewoonlijk kook en dus net buiten mijn comfort-zone, wat altijd goed is voor de kook-ontwikkeling.

    Ik zet je bij mijn favorieten.

  2. Goede tip om deze koekjes als bodem te gebruiken. Bij mij bestaan de bodems altijd uit speculaas of bastognes of petit beurres. Dit is weer wat anders.

  3. Mijn collega’s verslinden deze taarten 😉 Had er laatst 2 meegenomen en complimenten te over! Dank!

Laat een reactie achter