Salade van warmgerookte zalm, avocado en nieuwe aardappels

11.08.11

De Big Green Egg is ook geschikt om te roken. Dit kan op twee manieren: koud of warm. Bij koud roken houd je de temperatuur heel laag en rook je vlees of vis gedurende een lange tijd. Koud roken is ingewikkelder dan warm roken. Het laag houden van de temperatuur vraagt wel wat kunde en misschien zelfs wel allerlei creatieve constructies. Daarom ben ik maar begonnen met warm roken.

Voor deze salade heb ik warmgerookte zalm gemaakt. Dit is vast niet dé manier om het te doen, maar ik was erg tevreden met het resultaat. Deze zalm heb ik gerookt om meteen daarna op te eten. Ik heb hem niet gerookt om lang te bewaren. Dit betekent dat ik hem niet lang heb gepekeld en ook niet door en door gaar heb laten worden.

Voor wie hier geen zin heeft, je kunt ook gewoon warmgerookte zalm kopen. Deze salade heeft een goede combinatie van pittig, zoet, zuur en romig. Pas de hoeveelheid rode peper naar smaak aan.

Salade van warmgerookte zalm, avocado en nieuwe aardappels

Ingrediënten:
| bereidingstijd 20 minuten | recept voor 2 |
• 250-300 g kleine nieuwe aardappels • 1 avocado • sap van 1 limoen • 2 el mayonaise • 1/2 – 1 rode peper, fijngesneden • klein bosje koriander, gehakt • 4 lente-uitjes, in ringetjes • 200-250 g warmgerookte zalm, in stukken getrokken

Bereiding:

Kook de aardappels (met schil) beetgaar. Giet ze af en laat ze wat afkoelen.

Snijd de avocado in blokjes of plakjes en besprenkel met een klein beetje limoensap.

Meng de mayonaise met de rest van het limoensap, de rode peper en de koriander. Breng op smaak met wat peper en zout.

Voor een mooier plaatje: verdeel de aardappels, avocado en zalm over een schaal. Bestrooi met lente-ui en besprenkel met de dressing. Voor een smeuïger geheel: meng alle ingrediënten voorzichtig in een schaal en serveer.

Warmgerookte zalm

Ingrediënten:
| doorlooptijd 1,5 – 2 uur |
• 250 g verse zalm (een mooi stuk uit het begin of midden van de filet met of zonder vel)* • 25 g bruine suiker • 25 g zeezout • versgemalen peper
voor de BGE: • houtskool • hand houtsnippers (bijv. appel) • plate setter • lekbak

Bereiding:

Meng de suiker en het zout met wat versgemalen peper. Strooi een laagje in een schaaltje en leg de zalm hierop. Strooi de rest van het mengsel over de zalm, zodat hij goed bedekt is. Laat de zalm 30-60 minuten in de koelkast staan.

Week de houtsnippers in water. Steek ondertussen je Big Green Egg aan. Gebruik niet al teveel houtskool, het ei mag niet te heet worden. Houd de temperatuur constant rond de 80°C.

Haal de zalm uit de koelkast en spoel heel kort af onder de kraan. Dep de zalm goed droog met keukenpapier en laat de zalm een kwartiertje op temperatuur komen.

Giet de houtsnippers af en strooi ze op de houtskool. Zet de plate setter met de pootjes naar boven in het ei. Zet een lekbak in de plate setter en leg het rooster op de plate setter. Leg vervolgens de zalm (met de velkant naar beneden) midden op het rooster en sluit het ei. Laat de zalm +/- 40 minuten roken tot hij gaar is.

*ik heb zalm zonder vel gebruikt.


Reacties

  1. Lekker! Ik ben wel benieuwd, is de rooksmaak heel subtiel of juist sterk?

  2. Je proeft de rooksmaak goed, maar het was niet te. Zeker niet in combinatie met de andere stevige smaken van de peper en limoen.

  3. Lekker hoor. Ziet er uit als een feestje 🙂

  4. Zelfs in de winter met ‘oude’ aardappelen en gerookte zalm uit een pakje is het een lekker salade en het is heel snel klaar!

  5. Zelfs in de winter met ‘oude’ aardappelen en gerookte zalm uit een pakje is het een lekkere salade en het is heel snel klaar!

Laat een reactie achter