Italiaanse gehaktballetjes

26.04.09

De maand loopt al weer ten einde en de finale van het Foodblog Event April komt al weer in zicht. Ik heb tot nu toe zeven bijdragen mogen ontvangen, maar daar kan nog meer bij. Jullie hebben nog drie dagen de tijd. Dat moet lukken. De Koningin was in de tussentijd zo aardig om naar Groningen te komen en samen met de Zweedse Koningin naar mij te zwaaien. Het lukte helaas niet om even aan Hare Majesteit te vragen wat zij het liefst eet met Koninginnedag.

gehaktballetjes

Natuurlijk moet ik zelf ook nog steeds een bijdrage leveren aan het thema van deze maand. Het probleem is niet dat ik geen idee heb wat ik moet maken. Het tegendeel is waar. Een aantal jaar geleden was ik in Umbrië op vakantie. Op 1 mei, de Dag van de Arbeid was ik in het stadje Panicale. De Dag van de Arbeid wordt in Umbrië nog uitgebreid gevierd door de socialistische en communistische arbeidersbeweging. De dag begint met een optocht van tractoren en eindigt op het dorpsplein met rode wijn en porchetta. Dit langzaam gebraden varkensvlees is perfect om op straat te eten en zou niet misstaan op Koninginnedag. Probleem is alleen dat ik geen houtskooloven heb en waar haal ik in de gauwigheid een varkensmiddel vandaan? Als jullie toch zelf aan de slag willen, Janneke Vreugdenhil heeft hier een recept.

In plaats van porchetta heb ik gister Italiaanse gehaktballetjes gemaakt om zes mannen (en twee vrouwen) te voeden. Het ging er gretig in, samen met brood, salade, kaasfondue, rauwkost, worstjes van de bbq en verschillende smeersels.

Ingrediënten:
| bereidingstijd 90 minuten (inclusief pruttelen en oven) | 6 personen |
voor de gehaktballen: • 1 kg (runder)gehakt • 2 sneden brood • 2 el gedroogde oregano • 1/2 tl komijnzaad, fijngewreven • 1/2 klein gedroogd rood pepertje, fijngewreven • 1 el verse rozemarijn, fijngehakt • 1 teen knoflook, fijngehakt • 1 ei • zout en peper • eventueel 1 el Dijonmosterd
voor de tomatensaus: • 1 grote teen knoflook, fijngehakt • 2 el olijfolie • 1 klein gedroogd rode pepertje, verkruimeld • 2 tl gedroogde oregano • 3 blikken gepelde tomaten • 1 el rode-wijnazijn • 10 blaadjes basilicum, grofgehakt • zout en peper • 10 blaadjes basilicum, heel • 1 of 2 bollen mozzarella, plakken • 60 g Parmezaanse kaas, geraspt

Bereiding:

Begin met de tomatensaus. Fruit de teen knoflook in olijfolie in een pan met een dikke bodem op laag vuur. Doe het pepertje, de oregano en de tomaten erbij. Roer alles voorzichtig door, zorg dat de tomaten heel blijven. Breng alles aan de kook en laat de saus een uur heel zachtjes sudderen.

Verwarm de oven voor op 200°C en ga verder met de gehaktballen. Hak de sneden brood fijn tot broodkruim in de keukenmachine. Meng alle ingrediënten voor de gehaktballen door het gehakt. Breng op smaak met zout en peper. Kneed alles goed door en draai er gehaktballen van (+/- 4 cm doorsnede).

Verhit een koekenpan en bak de gehaktballen aan alle kanten bruin. Schep de gehaktballen (met of zonder vet) in een braadslee of ovenschaal.

Roer de azijn door de tomatensaus en hak de tomaten in stukken. Meng de grofgehakte basilicum door de saus, breng op smaak met zout en peper. Giet de tomatensaus over de gehaktballen en strooi de hele basilicumblaadjes erover. Verdeel de mozzarella over de gehaktballen en strooi de Parmezaanse kaas erover. Zet de schaal in de oven en bak 20 minuten tot de gehaktballen gaar zijn en de kaas goudbruin is.

Als je dit gerecht eerder wilt klaar maken. Bak de gehaktballen dan aan. Verdeel de saus erover (zonder de mozzarella, Parmezaanse kaas en basilicumblaadjes) en dek de schaal af met aluminiumfolie en zet in de koelkast. Voor gebruik, zet de afgedekte schaal in een oven van 160°C. Warm alles in ongeveer 15-20 minuten op. Strooi dan de mozzarella, Parmezaanse kaas en basilicumblaadjes erover en bak dan nog 20 minuten tot de gehaktballen gaar zijn.

Recept aangepast van Jamie Oliver

Utaste wijnsuggestie: Bij dit gerecht adviseer ik de Col di Sotto Montepulciano d’Abruzzo. Een volle fruitige wijn die erg sappig is. Vanwege het fruit en de subtiele kruidigheid is deze wijn niet te heftig voor bij de gehaktballetjes, maar heeft hij wel voldoende body voor het pepertje en de komijn. De wijn heeft daarnaast niet al te heftige tannines waardoor hij lekker fris blijft.


Reacties

  1. Ziet er lekker uit die gehaktballetjes… Ga ik misschien ook weleens maken. Mijn bijdrage voor het foodblogevent komt eraan. Ik heb eindelijk inspiratie!!! Denk dat het wel woensdag of donderdag wordt alleen…

    knuffel Marieke

  2. Hey Maaike,

    Leuk recept! Wat is de inhoud van de blikken met tomaten? groot/klein/middel

    hoor graag van je

    groetjes

    bram

Laat een reactie achter