Focaccia en artisjokkenpesto

Hapjes, Vegetarisch 2 comments

Ik heb dit weekend ook nog knoflook-rozemarijnfocaccia gebakken. Het bleef maar regenen dus alleen koekjes bakken was niet genoeg.

focaccia_artisjokkenpesto

Focaccia is Italiaans brood dat van oorsprong uit de streek Ligurie komt. Het is waarschijnlijk ooit al bedacht door de Oude Grieken of Etrusken. Het woord focaccia zou afgeleid zijn van het Latijnse woord focus dit betekent zowel haard als centrum (de haard lag ook vaak in het midden van het huis). Focaccia wordt gebakken op de stenen van een (hout)oven. Het deeg lijkt op pizzadeeg, maar dan dikker. Vaak prikt men gaten in het deeg, zodat er niet te grote luchtbellen in het deeg ontstaan. Er zijn vele variaties. Meestal worden olijfolie en kruiden gebruikt om de smaak wat op te krikken, maar kaas, ham of groenten als beleg komt ook veel voor. In sommige streken van Italië eten ze focaccia dolce zelfs met suiker, rozijnen, honing of ander zoet beleg. 

Zondag heb ik mozzarella met tomaat, artisjokkenpesto en pikante Italiaanse worst bij de focaccia geserveerd. Het was onze lunch, maar een glaasje rode wijn erbij had ook niet misstaan. Ik moet een beetje wennen aan de artisjokkenpesto. Het is wel lekker, maar heeft een beetje een aparte smaak. Het is iets om uit te proberen en wie weet vind jij het wel heel lekker.

Focaccia

Ingrediënten:
| bereidingstijd 45 min + 25 min in de oven + 90 minuten rijzen | 8 personen |
• 500 g bloem • 1 tl honing zakje gedroogde gist (7g) • 60 ml olijfolie (+ extra voor het bestrijken) • 1 bol knoflook, teentjes • gepeld 250 melk • 12 kleine takjes rozemarijn

Bereiding:

Zeef de bloem in een grote kom. Roer in een kommetje 2 el bloem met 300 ml lauwwarm water en de honing door elkaar. Strooi de gist erover en roer nog even door. Laat het mengsel 10 minuten staan tot er belletjes aan de oppervlakte ontstaan.

Voeg aan de bloem de olie en 1 tl zout toe. Maak een kuiltje in het midden van het deeg, schenk het gistmengsel er in. (Of doe alles in de broodbakmachine en zet hem op de stand voor kneden en rijzen.) Kneed het deeg 10 minuten of tot je een glad, elastisch, glanzend deeg hebt. Leg het deeg in de kom. Dek af met een theedoek en laat één uur op een warme plaats rijzen. Of tot het deeg in omvang verdubbeld is.

Bestrijk een bakplaat met rand licht met olie of bekleed hem met bakpapier. Druk de luchtbellen uit het deeg. Laat het deeg 5 minuten rusten en leg het dan op de bakplaat en leg het dan op de bakplaat. Druk het met je handen zover mogelijk uit om een grote rechthoek te maken. Dek af met een vochtige theedoek en laat een 30 minuten staan.

Laat de knoflooktenen in de melk in een kleine pan op middelhoog vuur goed warm worden (maar niet koken). Draai het vuur lager en laat 10 minuten op zacht vuur staan. Neem van het vuur. Giet de melk af en bewaar de knoflook.

Verwarm de oven voor op 220°C. Druk met je duim 12 gaten in het deeg. Druk de rozemarijn en knoflook in de gaten , bestrijk met wat olijfolie en bestrooi met zeezout. Bak 10 minuten en verlaag de temperatuur naar 190°C. Bak nog 12-15 minuten tot het brood goudbruin en gerezen is.

Artisjokkenpesto

Ingrediënten:
| bereidingstijd 10 min | 8 personen |
• 150 g gemarineerde artisjokken of artisjokken uit blik, uitgelekt • handvol platte peterselieblaadjes • 20 g versgeraspte Parmezaanse kaas • 1 tl fijngeraspte citroenschil • scheut extra vierge olijfolie • 125 g ricotta

Bereiding:

Meng alle ingrediënten in het bakje van de staafmixer of in de keukenmachine doorelkaar en breng op smaak met zeezout. Serveer in een kom bij de focaccia.

Bron: Bill Granger in Delicious

2 Comments

  1. Hee Maaike!
    Je hebt geen gastenboek dus vandaar maar even een reactie bij je laatste recept. Wat een superleuke site!! Heb echt alle recepten zitten bekijken! Heerlijk krijg er enorme honger van… Snel aan Daan laten zien, die raakt vast ook geïnspireerd!
    Vond het heel gezellig gister, jammer dat ik weg moest (ook al was het daarna ook heel leuk hoor) vooral omdat jullie visje zo lekker rook! Had m’n buikje al heerlijk rondgegeten aan de andere gerechtjes, heb tegen veel mensen opgeschept over wat een heerlijk diner ik achter de kiezen had!
    Bedankt!! Groeten!
    Frida

  2. Wat een mooie foto! Zeker een nieuwe camera;)