Griekse rijstsalade

15 - 30 minuten, Salades Comments are Disabled

In de laatste twee edities van Delicious. magazine staan 10 zomersalades + 10 dressings. Met 20 saladerecepten komen we de zomer wel door! Dit recept voor een Griekse rijstsalade met druivenbladeren, fêta en krenten leek mij erg geschikt voor deze warme zondag.

Griekse rijstsalade

De ingelegde druivenbladeren koop je bij de mediterrane supermarkt. Spoel ze wel goed af, anders zijn ze te zout. Ik heb een paar aanpassingen gedaan. Pijnboompitten in plaats van walnoten en de helft minder citroensap en dille. De zoete krenten en de zoute fêta en druivenbladeren combineren erg goed. De dille en het citroensap maken het fris. Bij deze gekoelde salade heb ik gegrilde zalm met een partje citroen gemaakt.

Ingrediënten:
| bereidingstijd 20 minuten | recept voor 4 personen |
• 100 g basmatirijst • 6 el krenten • 50 g pijnboompitten • sap van 1/2 citroen • 4 el extra vierge olijfolie • 15 g verse dille, blad fijngesneden • 2 tenen knoflook, geperst • 75 – 100 g ingelegde druivenbladeren • 2 komkommers, geschild • 100 g fêta

Bereiding:

Kook de basmatirijst volgens de instructie op de verpakking. Maak de rijst los met een vork en doe in een ruime schaal.

Schenk kokend water op de krenten en laat ze 10 minuten wellen. Giet de krenten af. Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan.

Spoel de druivenbladeren onder warm water goed af. De bladeren worden zo minder zout. Snijd de bladeren in dunne reepjes en hak de reepjes daarna grof.

Meng het sap van de citroen met de olijfolie, dille en de knoflook. Breng de dressing op smaak met wat zwarte peper.

Snijd de komkommer door de helft (verticaal als de komkommer ligt) en vervolgens in plakken van 1/2 cm dik. Snijd de plakken vervolgens schuin in reepjes van 1/2 cm dik.

Doe de krenten, druivenbladeren, komkommer, pijnboompitten en de dilledressing bij de rijst in de schaal. Verkruimel de fêta boven de salade en meng alles door elkaar. Zet de salade een paar uur in de koelkast. Lekker bij gegrilde vis of vlees.

Gebaseerd op een recept uit Delicious. magazine

Comments are closed.