Warme glasnoedels met edamameboontjes

15 - 30 minuten Comments are Disabled

Dit is een fris oosters gerecht met glasnoedels en edamameboontjes. Edamame zijn jonge sojaboontjes. Ze liggen in de vriezer bij de Toko. Ook de glasnoedels heb ik daar vandaan. Al was het lastig om ze te vinden. In het schap met 100 soorten noedels kon ik de glasnoedels niet ontwaren. Ook de medewerker van de Toko keek mij glazig aan toen ik om glasnoedels vroeg.

Warme glasnoedels met sojaboontjes

Ze bleken op de Nederlandse prijskaartjes vermicelli te heten en daar was heel veel keuze in. Uiteindelijk heb ik mungboonvermicelli genomen. Achterop stond in het Duits Glasnüdeln. Nu lees ik net op Wikipedia dat het officieel glasmie heet en niet verward moet worden met rijstvermicelli of mihoen. Glasmie wordt gemaakt van zetmeel van bijvoorbeeld de mungboon, (zoete) aardappel of cassave. Mihoen wordt gemaakt van rijstebloem.

Eventueel kun je de tofu achterwege laten of geroosterde pinda’s toevoegen. Ik heb de helft minder limoensap gebruikt dan het originele recept aangeeft. De tamarinde is ook al zuur. Proef de saus anders even. Hij mag wel wat zurig zijn, maar niet te.

Ingrediënten:
| bereidingstijd 30 minuten | 4 personen |
• 200 g glasnoedels (ook te vinden bij de Toko onder de naam vermicelli) • 5 el zonnebloemolie • 1 blok tofu, in blokjes (optioneel) • 3 tenen knoflook, fijngehakt • 300 g gedopte gekookte edamameboontjes (vriezer Toko) • 3 bosuien, in dunne ringetjes • 1 verse rode chilipeper • 3 el koriander, fijngesneden • 3 el verse muntblaadjes, fijngesneden • 3 el sesamzaadjes, geroosterd • zout naar smaak
Voor de saus: • 2 el verse gember, geraspt • sap 2 limoenen • 3 el zonnebloem- of arachideolie • 2 el palmsuiker • 2 tl tamarindepasta • 2 el sojasaus

Bereiding:

Week de noodles ongeveer vijf minuten in heet water tot ze zacht zijn. Giet de noedels af en laat ze uitlekken in een vergiet.

Meng in een kommetje de ingrediënten voor de saus door elkaar.

Bak de tofublokjes goudbruin en knapperig in een 3 el zonnebloemolie. Laat de blokjes uitlekken op keukenpapier.

Verhit 2 el zonnebloemolie in een wok en bak de knoflook tot hij goudgeel is. Haal dan de pan van het vuur. Doe de noedles en de saus bij de knoflook in de wok. Schep alles losjes door elkaar. Meng de edamameboontjes, bosui, tofu, chilipeper, koriander en munt erdoor.

Zet de wok weer terug op het vuur en roerbak alles kort tot alles weer (lauw)warm is. Voeg naar smaak nog wat zout toe. Bestrooi voor het serveren met sesamzaadjes en garneer met nog wat korianderblaadjes.

Gebaseerd op een recept uit Plenty van Yotam Ottolenghi

Comments are closed.