Rijstpilaf met paddestoelen en pijnboompitten

30 - 60 minuten, Bijgerechten Comments are Disabled

Het is deze week fairtradeweek. Mij werd gevraagd om ook aandacht te schenken aan dit initiatief met het koken van een rijstgerecht met fairtrade rijst. Ik draag hier graag mijn steentje aan bij. Ik heb een rijstpilaf gemaakt met volkoren basmati & rode rijst van Joannusmolen. Dit is eigenlijk een bijgerecht, maar het heeft wel wat weg van risotto. Met een beetje Parmezaanse kaas kan het ook prima als gerecht op zichzelf staan.

Volgens de instructie op de verpakking moet de rijst in 25 minuten gaar zijn. Dit duurde bij mij 40 minuten (met nog wat extra bouillon), maar misschien komt dit doordat ik de rijst eerst even heb gebakken met de ui? De volkoren basmati & rode rijst heeft een beetje een nootachtige smaak die goed past bij de paddestoelen en pijnboompitten. Je kunt ook witte fairtrade basmatirijst gebruiken.

Ingrediënten:
| bereidingstijd 45 minuten | bijgerecht voor 6-8 personen |
• 450 ml groentebouillon* • 60 g pijnboompitten • 200 g gemengde paddestoelen, grofgehakt • 1 el olijfolie • 1 ui, gesnipperd • 300 g basmatirijst (fairtrade) • zout en peper • 2 el boter • 30 g peterselie, grofgehakt

*kijk op de verpakking van de rijst voor de verhouding water-rijst. Vaak is het 1 deel rijst op 2 delen water. Dit wordt niet in grammen bekeken, maar in volume. Dus 1 kopje rijst met 2 kopjes water. 300 g basmatirijst komt neer op 2 Amerikaanse cups. Deze kook je dan in 4 cups bouillon.

Bereiding:

Verwarm de bouillon in een pan.

Rooster de pijnboompitten op halfhoog vuur in een droge koekenpan. Haal de pijnboompitten uit de pan en doe ze in een schaaltje.

Bak de paddestoelen vervolgens in de koekenpan wederom zonder boter of olie. Zodra de paddestoelen een deel van het vocht kwijt zijn en een beetje bruin beginnen te worden, haal je ze uit de pan.

Voeg 1 el olijfolie toe en fruit de ui tot de ui glazig is. Doe de rijst bij de ui in de pan en bak kort mee. Voeg dan de paddestoelen en de pijnboompitten toe. Breng op smaak met versgemalen peper.

Voeg het rijstmengsel voorzichtig toe aan de bouillon. Breng aan de kook, zet het vuur laag en doe het deksel op de pan. Kook de rijst vervolgens gaar volgens de instructies op de verpakking (10 – 45 minuten). Zet het vuur dan uit en laat de rijst nog 10 minuten staan.

Roer de boter en de peterselie door de rijst en breng eventueel nog verder op smaak met zout en peper. Roer de rijst luchtig met een vork.

Gebaseerd op een recept van Simply Recipes

Comments are closed.