Erwtensoep

> 60 minuten, 30 - 60 minuten, Soep Comments are Disabled

Wie op zoek is naar een erwtensoeprecept met varkenspootjes of krabbetjes moet ergens anders verder zoeken. Zelf ben ik geen fan van een sterke varkensvleessmaak. Mijn oma en vader maakten nog wel eens soep met varkenspootjes, maar de lucht die daar vanaf kwam, benam mij de eetlust. Ik maak daarom al jaren een aangepaste variant.

Als je in het bezit bent van een snelkookpan, dan is de soep snel gemaakt. Heb je die niet, dan moet je wat meer geduld hebben.

Serveer de erwtensoep klassiek met roggebrood met katenspek en een flinke lik scherpe mosterd. Ik kan het niet laten om een klein scheutje Maggi toe te voegen. Dat geeft voor mij toch een nostalgisch smaakje.

Ingrediënten:
| bereidingstijd 40 minuten tot 1,5 uur | 6 personen |
• 350 g spliterwten • 125 g magere spekreepjes • 1 ui, gesnipperd • 1 winterwortel, in blokjes • 1-2 preien, in ringen • 1 kwart knolselderij, in blokjes • 1 laurierblad • 200 g tuinerwten, diepvries • 1 biologische rookworst, in plakjes • zout en/of 2 bouillonblokjes

Bereiding

Doe de spliterwten in de snelkookpan. Giet er 1,5 liter water op en voeg 1 el olie toe. Dit voorkomt het schuimen van het kookwater. Sluit de snelkookpan en zet hem op hoog vuur. Breng de pan op hoge druk, draai het vuur laag en laat 10 minuten koken. Zet na 10 minuten het vuur uit en laat de pan 5 minuten staan. Koel hem dan terug, door koud stromend water over het deksel te laten lopen.

of

Laat de erwten 1 uur weken in voldoende water. Giet de erwten af en zet ze op met 1,5 liter water. Breng aan de kook en kook de erwten 50 minuten. Ga verder met stap 2.

Bak ondertussen de spekjes uit in een koekenpan. Laat ze niet keihard worden, maar zorg dat ze een beetje gebakken zijn. Schep de spekjes uit de pan en bak de ui, wortel, prei en knolselderij een aantal minuten in het achtergebleven vet.

Voeg de groenten, bouillonblokjes en het laurierblad toe aan de gekookte spliterwten. Breng de soep aan de kook en laat 10 minuten koken. Voeg vervolgens de diepvrieserwten toe en kook nog 5 minuten mee.

Vis het laurierblad uit de soep en zet de staafmixer in de pan. Pureer een gedeelte van de soep, maar zorg dat er voldoende stukjes groenten overblijven. Voeg vervolgens de rookworst en spekjes toe en warm even goed door. Breng de soep op smaak met zout en wat versgemalen zwarte peper.

Comments are closed.