- Maaike van Kessel - https://www.maaikevankessel.nl -

Kruidenpotjes

In de zomervakantie heb ik tijd voor projecten waar ik anders niet aan toe kom. Vorig jaar heb ik de keuken gewit. Dit jaar was het tijd voor het reorganiseren van mijn kruidenkastje.

Ik haal mijn kruiden en specerijen meestal op de markt bij de Kruidenspecialist. Daar verpakken ze de kruiden in papieren puntzakjes. Thuis doe ik de koopwaar dan weer in verschillende potjes en plastic bakjes. Of ik leg ze met papieren zakje en al op het bovenste schap.

Het werd alleen een steeds gevaarlijkere onderneming om mijn vijzel te pakken. Er viel altijd wel iets uit de kast. Bovendien was het vinden van kruiden voor bijvoorbeeld een Indiase curry een heel karwei. Tijd voor verandering!

Stap 1 was het vinden van de juiste potjes. Je kunt bij Dille & Kamille en Ikea mooie kruidenpotjes vinden, maar als je er 58 nodig hebt, dan is 2,- per potje een hoop geld. Na een zoektochtje op internet heb ik uiteindelijk glazen potjes besteld bij de Imkershop. Ze hebben een inhoud van 110 ml. Meestal is dat groot genoeg, maar niet alle puntzakjes van 50 g gaan er helemaal in (denk bijvoorbeeld aan oregano). Belangrijke voorwaarden was ook dat je er een maatlepel ‘theelepel’ in kunt stoppen. Dat lukt!

Stap 2 was het maken van de etiketten. Op Pinterest kun je allerlei voorbeelden vinden, maar meestal kun je ze niet aanpassen. Daarom heb ik uiteindelijk toch zelf een ontwerp in PowerPoint gemaakt. Ik heb de etiketten geprint op papieren etiketvellen en vervolgens die vellen met plakfolie/kaftfolie ‘gelamineerd’, zodat ze beter bestendig zijn tegen natte of vieze vingers. Daarna was het een kwestie van knippen (een pons blijkt niet goed te werken in combinatie met plakfolie), de achterkant met een pincet lostrekken en de etiketten vervolgens op de juiste plek plakken en goed aandrukken.

Het kost even tijd, maar ik ben nu wel blij met mijn opgeruimde kruidenkastje.

Voor wie wil, hier het sjabloon voor de etiketten. Ik heb 1 vel gedeeld met daarop alle varianten (1, 2 of 3 regels).