- Maaike van Kessel - https://www.maaikevankessel.nl -

Marokkaanse geroosterde groentesoep

Vorige week werd ik geconfronteerd met de reden van het bestaan van mijn website. Ik ben ooit gestart met de site om nooit meer recepten kwijt te raken die ik lekker vind. Nu heb ik een tijd mijn website ernstig verwaarloosd en nu ben ik dus een recept kwijt. Het komt uit een Delicious. (December 2012) en het is een recept voor boterzacht gestoofde prei met kerstomaatjes en crème fraîche.

Een zoektocht heeft tot nu toe niks opgeleverd. Misschien dat ik het nog ergens kan vinden. Maar een goede les om af en toe weer wat te plaatsen.

Of deze soep authentiek Marokkaans is, geen idee. Op de website van BBC GoodFood wordt de soep Moroccan genoemd. De ras el hanout is in ieder geval een Marokkaans specerijenmengsel dat zijn smaak geeft aan deze soep vol geroosterde groenten. Hiermee haal je de five-a-day makkelijk.

Ingrediënten:
| bereidingstijd 15 minuten + 40 minuten in de oven | recept voor 4 personen |
• 300 g pastinaak • 300 g wortel • 300 g pompoen • 1 (niet al te grote) aardappel • 1 (rode) ui • 2 teentjes knoflook • 1 el ras el hanout • 2 el olijfolie
• 1250 ml groentebouillon (of heet water + bouillonblokjes) • eventueel Griekse yoghurt en muntblaadjes

Bereiding:

Schil de pastinaak, pompoen, wortel en aardappel en snijd in ongeveer even grote stukken van 2×2 cm. Pel de ui en snijd in 8 parten. Verwijder het velletje van de knoflooktenen.

Doe alle groenten in een ruime braadslee of ovenschaal en bestrooi met de ras el hanout en olijfolie. Meng alles even goed door (dit gaat het makkelijkst met de hand).

Rooster de groenten 30-35 minuten. Schep halverwege de groenten even om. Rooster de groenten tot ze zo goed als gaar zijn en een beetje beginnen te kleuren.

Doe de groenten in een grote pan en giet de bouillon er op. Laat de soep nog 5 minuten zachtjes koken. Pureer dan de soep met een staafmixer. Breng op smaak met eventueel extra zout, zwarte peper of ras el hanout. Serveer met een schepje Griekse yoghurt, wat gehakte muntblaadjes en versgemalen zwarte peper.

Gebaseerd op een recept van BBC GoodFood