- Maaike van Kessel - https://www.maaikevankessel.nl -

Boerenkool met worst, maar dan anders

Ingrediënten:

| bereidingstijd 30 minuten | recept voor 3-4 personen |

• 100 g pancetta, in blokjes • 1 ui, gesnipperd • 1 teen knoflook, fijngesneden
• 2 Italiaans gekruide worstjes (+/- 200g, met o.a. venkelzaad) – neem eventueel 2 braadworsten en voeg een snuf venkelzaad toe • snuf chilivlokken • 300 g boerenkool • 250-300 g pasta • 50 ml slagroom • zout en peper • Parmezaanse kaas

Bereiding:

Breng water aan de kook voor het koken van de pasta. Als je een pan met stoominzet hebt, gebruik de stoominzet dan voor de boerenkool. Zo niet, doe de boerenkool in een andere pan en voeg een bodempje water toe. Stoom/kook de boerenkool in 20 minuten gaar.

Bak de blokjes pancetta een minuut of zes op middelhoog vuur. Voeg de ui en knoflook toe en fruit 2 minuten mee. Knijp het vlees uit het worstvel en voeg in stukjes toe aan de pancetta. Laat het geheel onder af en toe roeren 15 minuten garen. Voeg halverwege een snuf chilipeper toe. Giet eventueel wat vet af als er veel vet vrijkomt.

Als de boerenkool 10 minuten gestoomd heeft, kun je de pasta gaan koken. Giet de pasta af zodra hij beetgaar is, maar bewaar een kopje van het kookvocht. Laat de boerenkool uitlekken, wanneer je hem gaar genoeg vindt.

Voeg de room toe aan het worstmengsel en roer door. Voeg vervolgens de pasta en boerenkool toe. Giet eventueel wat kookvocht bij de pasta om het geheel wat smeuïger te maken. Breng op smaak met wat peper en zout. Serveer de pasta en rasp er wat Parmezaanse kaas over.

Geïnspireerd door een gerecht van Theo Randall.

*Snijbiet is soms wel te vinden bij de biologische groentekramen op de markt en misschien ook wel bij de biologische supermarkt.

Voor de mensen uit Groningen:
**Slagerij De Groene Weg verkoopt ‘House of Spice’-worstjes. Deze zijn Italiaans gekruid.
***Pancetta is o.a. te verkrijgen bij Basarz.