- Maaike van Kessel - https://www.maaikevankessel.nl -

Chili

In Amerika zijn ontzettend veel chili-recepten in omloop. Zelfs Barack Obama heeft zijn ‘family chili recipe‘ met ons gedeeld. In Nederland noemen we het altijd chili con carne (chilipepers met vlees). Ik kende chili con carne vooral als een gerecht met veel bonen, paprika en ananas.

De ananas is vast zo’n overblijfsel uit de jaren tachtig. Of was dat niet de tijd waarin we veel fruit uit blik gebruikten voor een exotische accent? Deze chili is een stuk kruidiger en meer een saus dan een eenpansgerecht. Erg lekker in combinatie met rijst, maar ook als vulling voor tortilla’s of over de nacho’s.

Ingrediënten:

| bereidingstijd 30 minuten (of langer) | 4 personen |
• 400 g biologisch rundergehakt • 1 ui, gesnipperd • 3 tenen knoflook, fijngesneden • 2 tl komijn • 3 tl chilipeper • 1 tl paprikapoeder • 1 volle tl oregano • 1/2 tl koriander, gemalen • 1 blik gepelde tomaten • 1 groot blikje tomatenpuree (of 2 kleintjes) • 1 glas witte wijn of bier • 1 (runder)bouillonblokje • 1 tl suiker • 1 tl cacaopoeder • zout • chipotle en adobe of tabasco • 1 blik kidneybonen

erbij: • (zilvervlies)rijst • geraspte kaas • lente-ui, in ringetjes • crème fraîche

Bereiding:

Verwarm een ruime koekenpan en bak het gehakt bruin. Voeg de ui en knoflook toe en bak een aantal minuten mee. Voeg de komijn, chilipeper, paprikapoeder, oregano en koriander toe en bak 30 seconden mee. Schenk wijn/bier, tomatenpuree, gepelde tomaten en een half blik water bij het gehakt.

Breng aan de kook en voeg het bouillonblokje, de suiker en cacaopoeder toe. Laat de saus minimaal 15 minuten pruttelen (als je de tijd hebt, kun je de saus ook 2 uur op laag vuur zetten).

Breng de saus op smaak met zout en chipotle en adobe of tabasco. Spoel de kidneybonen af en warm nog kort mee. Serveer de chili met rijst, geraspte kaas, lente-ui en een klodder crème fraîche.

Geïnspireerd door dit recept