- Maaike van Kessel - https://www.maaikevankessel.nl -

Salade van pompoen en linzen met soja-balsamicodressing

Een jaar geleden: Pasta met spek, kaas en walnoten
Twee jaar geleden: Pittige garnalen-krabquiche
Drie jaar geleden: Tosti’s met chorizo en roomkaas


Ingrediënten:
| bereidingstijd 35 minuten | 2-4 personen |
• 1 pompoen (butternut of bijv. een van de AH à 1,5 kg) • 100 g Le Puy-linzen • zakje rucola • 1 tl sesamzaad, geroosterd • 3-6 lente-uitjes, in ringetjes • eventueel fêta of geitenkaas
voor de dressing: • 5 el olijfolie • 2-3 el balsamico azijn • 1 el sojasaus • 1 snuf chillivlokken • 1 teen knoflook, fijngesneden • eventueel 1 tl honing (afhankelijk van hoe zoet je balsamico azijn is)

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 200°C. Schil de pompoen (dit gaat soms goed met een dunschiller), verwijder de pitten en snijd het vruchtvlees in blokjes van 2 cm. Leg de blokjes pompoen op een bakblik of in een ruime braadslee en besprenkel met 1 el olijfolie.

Hussel de blokjes even om met je vingers zodat de olie zich verdeelt. Rooster de pompoen 20 minuten of tot de pompoen gaar is. Haal de pompoen uit de oven en laat een paar minuten afkoelen.

Kook ondertussen de linzen in ongeveer 15 minuten beetgaar. Giet de linzen af en laat een paar minuten afkoelen. Meng de ingrediënten voor dressing.

Doe de rucola in een ruime schaal. Verdeel de linzen en de pompoen erover. Giet de dressing over de salade. Schep de salade voorzichtig om en bestrooi met de sesamzaadjes en de lente-ui. Voeg eventueel wat blokjes fête of verkruimelde geitenkaas toe.

Geïnspireerd op een recept van BBC GoodFood