- Maaike van Kessel - https://www.maaikevankessel.nl -

Soesjes zoet of hartig

Soesjes

Ingrediënten:
| bereidingstijd 35 minuten | 24 kleine soesjes |
• 50 g boter • 60 g bloem • 2 eieren • snufje zout

Bereiding:

Klop 1 ei los in een kommetje. Breng 1 dl water in een steelpan aan de kook. Voeg de boter en een snufje zout toe. Als de boter gesmolten is, voeg dan in één keer de bloem toe. Roer het mengsel meteen goed door met houten lepel of een pannenlikker en blijf roeren tot het deeg als een bal loslaat van de pan. Roer nog 1 minuut door, zodat het deeg kan garen. Haal de pan van het vuur.

Laat het deeg kort afkoelen (1 à 2 minuten) en mix met een handmixer het hele ei door het deeg. Als het ei volledig is opgenomen, voeg dan het ei uit het kommetje toe. Blijf even mixen tot het deeg een beetje gaat glanzen.

Verwarm de oven voor op 220°C. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Schep het soezendeeg in een spuitzak met een glad spuitmondje. Spuit rondjes van 1 1/2 – 2 cm doorsnede op de bakplaat. Houd voldoende afstand, want de soesje worden nog groter.

Bak de soesjes 5 minuten en verlaag de temperatuur van de oven dan naar 200°C. Bak de soesjes nog 10-15 minuten tot ze lichtbruin zijn. Laat de soesjes iets afkoelen en snijd onderin een kruisje met de punt van een scherp mes.

Zalmsoesjes

Ingrediënten:
| bereidingstijd 15 minuten | 24 kleine soesjes |
• 24 kleine soesjes • 200 g gerookte zalm • 2 eierdooiers • 200 ml slagroom • cayennepeper • zout • eventueel rasp van 1 citroen

Bereiding:

Doe de gerookte zalm met de eierdooiers in het hakbakje van de keukenmachine. Hak tot een puree.

Klop de slagroom lobbig. Spatel de zalmpuree door de slagroom. Breng op smaak met een snuf cayennepeper en eventueel een snufje zout. Je kunt naar smaak ook nog wat verse citroenrasp toevoegen.

Doe de zalmroom in een spuitzak en vul de soesjes. Zet in de koelkast tot gebruik. Haal ze tien minuten voor serveren uit de koelkast.