- Maaike van Kessel - https://www.maaikevankessel.nl -

Herfsttaco’s met pompoen en chorizo

Nog even over de taco’s en de pompoen. In dit recept gaat het om zachte taco’s oftewel (kleine) tortilla’s. Maak ze zelf of koop bijvoorbeeld gordita’s van AH (waarom deze zo heten geen idee. Gordita betekent dikkertje en is eigenlijk een soort dik maïscakeje). Bij de biologische groentekraam vertelde ze dat je een pompoen pas hoeft te schillen vanaf januari. Tot die tijd is de schil meestal zacht genoeg om gewoon op te eten. Dat scheelt weer een hoop werk. Voor dit gerecht heb ik een biologische pompoen van AH gebruikt.

Ingrediënten:
| bereidingstijd 40 minuten | 4 personen |
• 1 teen knoflook • zeezout en zwarte peper • 3 el olijfolie • 1 pompoen (1 kg), in blokjes van 2 cm • 1/2 tl chilivlokken •  250 g verse chorizoworstjes, in blokjes • 2 sjalotten, gesnipperd • 1/2 el oregano • zachte taco’s (neem bijv. gordita’s van ah)

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 200°C. Wrijf de teen knoflook fijn met een 1/2 tl zout (bijv. in de vijzel) en meng de olijfolie erdoor. Doe de blokjes pompoen in een braadslee en schenk de knoflookolie erover. Hussel de blokjes door de olie. Bestrooi met de chilipeper en rooster de pompoen 20-30 minuten in de oven tot de pompoen zacht is.

Verhit een koekenpan op middelhoog vuur en voeg de sjalotten en de chorizo toe. Bak zachtjes tot de sjalotten glazig zijn. Voeg de pompoen en oregano toe. Schep om en breng op smaak met zout en peper (als dat nog nodig is, chorizo is vaak behoorlijk zout). Serveer met zachte taco’s en roze ingelegde uien.

Erbij: Roze ingelegde uien

Ingrediënten:
• 1 rode ui, in smalle ringen • sap van 1/2 sinaasappel en 1 limoen of sap van 1 mandarijn en 1/2 citroen (dat was wat ik in huis had) • snufje chilivlokken • zeezout en zwarte peper • eventueel wat koriander, gehakt

Bereiding:

Breng wat water aan de kook. Schenk dit over de uiringen en laat de ui 10 minuten staan. Laat ze uitlekken en voeg het sinaasappel- en limoensap en de chilipeper toe. Breng op smaak met peper en zout. Laat de uien marineren (30 minuten of nog beter 2 uur). Bestrooi voor het serveren eventueel met wat koriander.

Recept uit Mexicaans van Thomasiena Miers