- Maaike van Kessel - https://www.maaikevankessel.nl -

Roti met kip/tofu, aardappel, kousenband en ei

Vulling voor de roti

Ingrediënten:
| bereidingstijd 15 minuten | 3 – 4 personen |
• 1-2 uien, gesnipperd • 2 teentjes knoflook, fijngesneden • 1/2 Spaanse peper, zaden verwijderd en fijngesneden • 1 volle eetlepel kerriepoeder • 300 g kipfilet of tofu, in blokjes • 400 g aardappel • 250 g kouseband* of sperziebonen, in stukjes • 1 bouillonblokje • 4 eieren • 4 – 6 rotivellen

Bereiding:

Schil de aardappels en snijd ze in stukken van 2 cm. Kook de aardappels in een bodempje water in ongeveer 15 minuten gaar. Breng water aan de kook en kook de eieren in 8-9 minuten hard. Pel de eieren en snijd in vier partjes. Ga ondertussen verder met de saus.

Wanneer je kip gebruikt, bak de kip een paar minuten rondom bruin in 2 el olie. Voeg de ui, knoflook en peper toe en bak een paar minuten mee. Als je tofu gebruikt, bak de tofu dan een paar minuten in olie rondom bruin en schep uit de pan. Fruit vervolgens de ui, knoflook en peper een paar minuten.

Voeg de kerrie toe en bak 1 minuut mee. Schenk 300 ml water in de pan en voeg het bouillonblokje toe. Breng aan de kook en voeg de kousenband/sperziebonen toe. Voeg na 5 à 10 minuten de aardappelblokjes toe. Laat op een laag vuur pruttelen tot de kousenband/sperziebonen beetgaar zijn. Voeg tot slot de tofu en partjes ei toe en schep voorzichtig om. Proef of de saus op smaak is.

*kousenband kun je heel eenvoudig met een schaar in stukjes knippen.

Roti plaat of roti vel

Ingrediënten:
| bereidingstijd 60 minuten | 10-12 stuks |
• 500 g bloem • 375 ml lauwwarm water • 1/2 tl bakpoeder • 1/2 tl baksoda • 2 el zonnebloemolie • snufje zout
voor de vulling: • 250 g aardappel • 60 g boter • snuf zout • snuf cayennepeper • 1 volle tl komijn • 1 teentje knoflook, geperst • zonnebloemolie

Bereiding:

Schil de aardappels, snijd in stukjes en kook in een bodempje water gaar.

Doe 250 g bloem in een kom. Maak een kuiltje in het midden en voeg water, bakpoeder, baksoda, zonnebloemolie en een snufje zout toe. Meng alles met een pollepel. Voeg de overige bloem in delen toe. In het begin kun je nog roeren, na een tijdje moet je overstappen op kneden. Voeg bloem toe, tot je een elastisch deeg hebt, dat niet meer plakt. Dek het deeg af en laat 30 minuten rijzen.

Stamp de gekookte aardappel tot puree en meng met de boter, cayennepeper, snuf zout en komijn.

Vorm 10 – 12 bolletjes van het deeg ter grootte van een groot ei. Maak in een bolletje een kuiltje en schep 1 el van de vulling in. Vouw het bolletje daarna voorzichtig dicht. Herhaal dit voor elk bolletje.

Bestrooi het aanrecht (of gebruik een bakmatje als ondergrond) met wat bloem. Leg een bolletje deeg met de gesloten onderkant naar beneden op de bloem. Druk het bolletje voorzichtig plat met je hand, keer om en druk nog verder plat. Rol daarna uit met een deegroller tot je een pannenkoek hebt.

Verhit een koekenpan met anti-aanbaklaag (of gebruik bijvoorbeeld een platte grillplaat). Smeer de pan in met olie en bak de roti in de pan. Smeer meteen de bovenkant van de roti in met olie en keer de roti om. Keer de roti een paar keer om, laat niet te lang aan 1 kant bakken. Leg de roti op een bord en dek af met een deksel of schone theedoek. Warm de roti vlak voor gebruik op in de magnetron. De roti die je niet gebruikt, kun je invriezen en gebruiken voor een volgende keer.