- Maaike van Kessel - https://www.maaikevankessel.nl -

Koffie 2.0: De machine

Na jarenlang compromissen te hebben gemaakt ten aanzien van koffie werd het eens tijd voor een echte espressomachine en een goede koffiemolen. Eigenlijk hebben we de afgelopen 10 jaar al veel geprobeerd op het gebied van koffiezetten. We begonnen met een ouderwets koffiezetapparaat van de Hema. Helaas viel de glazen kan kapot tijdens een verhuizing en bleek vervangen onmogelijk. Gelukkig hadden we ook een Moka Express (zo’n espressopotje voor op het vuur). Lekkere koffie, maar je moet er wel wat geduld voor hebben.

Toen de Senseo op de markt kwam, kregen we deze ‘gratis’ bij de aanschaf van een televisie. Na veel geklungel en reparaties aan het Senseoapparaat , hebben we het apparaat naar de Mama Mini verbannen (en dan hebben we het nog niet eens over de vieze koffie gehad). De opvolger was een Magimix Nespresso-automaat die we ‘gratis’ bij een jaarabonnement op de ‘Elle Eten’ kregen. Nespresso is een prima oplossing voor als je af en toe koffie drinkt. Maar de koffie is zo prima dat we er meer en meer van gingen drinken en we al snel €350,- per jaar aan cupjes er door heen drukten. Omgerekend, betaal je zo’n €60,-  per kilo koffie bij Nespresso. In de winkel heb je al een kilo bonen vanaf €10,-  en voor €20,- per kilo heb je echt goed spul. Eigenlijk is Nespresso een soort gespreid betalen. Je hebt geen hoge aanschafprijs en onderhoudskosten van het apparaat, maar je blijft de rest van de tijd wel veel meer voor je koffie betalen. Het leek ons dus een goed idee om te bezuinigen en een mooie espressoapparaat aan te schaffen. Sometimes you’ve got to spend money to save money! Op die manier konden we een betere bak koffie drinken voor minder geld.

Het kopen van een espressoapparaat en een goede molen is niet eenvoudig. In het kort komt het er op neer dat de koffiebonen het belangrijkste zijn, dan de molen en dan pas het apparaat. Een espressomachine met een slechte molen kan dus nooit lekkere espresso opleveren (andersom kan wel). De site CoffeeGeek heeft ons erg geholpen. Naast dat de site hele goede guides heeft, staan er ook een boel reviews op van molens en espressoapparaten. Na bestudering word je vanzelf een CoffeeGeek. Eigenlijk wist ik al heel snel dat ik een professionele E61 zetgroep op het apparaat wilde. Naast dat het er mooi uitziet, zorgt deze zetgroep voor hele lekkere espresso. De E61 zetgroep werd in 1961 ontwikkeld door Faema. Dit zorgde voor een revolutie in de espressowereld. De zetgroep wordt warm gehouden door circulerend water uit de boiler en zorgt voor pre-infusie. Een apparaat met een grote boiler zorgt, naast een liter theewater, ook voor gelijktijdig melk schuimen en koffie zetten. Hierdoor vervangt het apparaat de waterkoker, de Nespressomachine en de melkopschuimer.

De keuze viel uiteindelijk op de ECM Replika, die gelukkig 30% was afgeprijsd (ja wij hebben de laatste ☺) bij Kaldi. Je legt wel in een keer een fors bedrag neer, maar als het goed is gaat het apparaat 30-40 jaar mee (goedkoop is vaak duurkoop).

Wordt vervolgd…..

Dit is een bijdrage van Bas