- Maaike van Kessel - https://www.maaikevankessel.nl -

Makreel met Hollandaise-dille-saus

Deze makreel serveerde ik met een Hollandaise-dille-saus. Een Hollandaisesaus bestaat uit een beetje zuur, eierdooier en gesmolten boter. Het is best lastig om te maken, omdat de saus uit elkaar kan vallen als de eierdooier te warm wordt. Dit overkwam mij ook, maar met een eetlepel water wist ik dit probleem te verhelpen. Een mespuntje maïzena aan de eierdooier toevoegen schijnt een andere oplossing te zijn.

Je kunt ook andere kruiden gebruiken. Bijvoorbeeld peterselie, dragon, kervel of een mengsel van kruiden.

Ingrediënten:
| bereidingstijd 20 minuten | 2 personen, makkelijk te verdubbelen |
• 4 makreelfilets • bloem • peper en zout • 30 g boter • 1 eierdooier • 1 tl witte azijn • 1/2 tl Dijon-mosterd • 2 el dille, fijngehakt

Bereiding:

Verwamr de grillpan. Doe wat bloem op een bord en bestrooi met peper en een klein beetje zout. Hussel de bloem door. Haal de makreelfilets door de bloem en klop de bloem overtollig af.

Smelt ondertussen de boter in een steelpannetje. De boter mag goed heet zijn, maar niet kleuren. Klop in een kom de eierdooier, azijn, mosterd en dille los. Breng een bodempje water tegen de kook aan in een pan waar de kom net in kan hangen.

Ga met een klontje boter over de grillpan en leg de makreelfilets in de pan. Bak een aantal minuten en keer de filets om en bak ze ook aan de andere zijde tot de filets net gaar en goudbruin zijn.

Giet de hete boter in een dun straaltje bij de eierdooier, terwijl je goed blijft roeren. De saus moet emulgeren. Houd de saus warm door de kom boven het hete (maar niet kokende) water te hangen.

Serveer de makreelfilets met de saus, nieuwe aardappels en een groene salade.