- Maaike van Kessel - https://www.maaikevankessel.nl -

Balkenbrij

Ingrediënten:
| bereidingstijd 1,5 uur | 1 cakevorm |
• 250 g boekweitmeel • 125 g vetspek • 100 g krenten • 1/2 el anijszaad • 1 el rommelkruid • 1/2 el suiker • 1 bouillonblokje

Bereiding:

Snijd het vetspek in hele kleine blokjes. Doe 1,25 l water in een pan. Voeg anijszaad, rommelkruid, suiker, krenten, spekblokjes en het bouillonblokje toe en breng het water aan de kook. Laat de bouillon met de deksel op de pan minimaal 1 uur koken op laag vuur. Voeg eventueel nog wat extra zout en een beetje peper toe.

Strooi het boekweitmeel in gedeeltes bij de bouillon, terwijl je goed blijft roeren. Gebruik eventueel een handmixer met deeghaken of gewoon een pollelepel. Het boekweitmeel moet gaan garen in de bouillon. Uiteindelijk wordt het mengsel zo dik dat de lepel rechtop blijft staan. Blijf het mengsel nog 5-10 minuten doorkoken terwijl je af en toe roert.

Doe de balkenbrij in een cakeblik of glazen schaal. Sla met een lepel op het deeg om luchtbellen eruit te slaan en strijk de bovenkant glad. Laat de balkenbrij afkoelen en kiep de balkenbrij om op keukenpapier en laat goed drogen. Je kunt de balkenbrij terug doen in de vorm met keukenpapier eromheen. Zo blijft de balkenbrij droog. Bewaar de balkenbrij maximaal een week in de koelkast.

Snijd de balkenbrij in plakken en bak hem knapperig in een beetje boter. Serveer op brood met suiker of mosterd.

Recept van An Barten