- Maaike van Kessel - https://www.maaikevankessel.nl -

Tournedos met gepofte knoflook en basilicumjus

Ingrediënten:
| bereidingstijd 35 minuten + 45 minuten in de oven | 10 personen |
• 2 bollen knoflook • olijfolie • peper en zout • 4 takjes tijm • 10 biefstukjes van 80 – 100 gram • 10 plakjes ontbijtspek • 2 dl rode wijn • 1 pot runderfond • 4 takjes verse basilicum • 3 pastinaken • 1 bosje groene asperges • eventueel Allesbinder • extra nodig: aluminiumfolie en keukentouw

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180°C. Breek de tenen los van de knoflookbollen, maar pel ze niet. Leg de tenen op een stuk aluminiumfolie. Besprenkel de knoflook met olijfolie en bestrooi ze met peper en zout. Leg de takjes tijm tussen de knoflook. Vouw de folie dicht. Laat de knoflook 45 minuten in het midden van de oven garen.

Rol om de zijkant van elk biefstukje een plakje ontbijtspek en bind het vast met keukentouw.

Breng de wijn aan de kook en laat hem tot de helft inkoken. Voeg de runderfond toe en laat het mengsel 1/3 deel inkoken, zet het vuur uit. Laat de basilicumblaadjes er 20 minuten in trekken. Zeef de saus en breng op smaak met zout en peper.

Schil de pastinaak en snijd in plakken. Kook de plakjes in +/- 8 minuten beetgaar. Breng op smaak met wat zout en peper en een beetje boter. Snijd de asperges in drieën. Breng water aan de kook met wat zout en blancheer de asperges 5 minuten tot beetgaar. Breng de asperges op smaak met wat zout en peper.

Verhit 50 g boter in een koekenpan. Bak hierin de biefstukjes in +/- 5 minuten rosé. Verwarm de basilicumjus en bind deze (indien gewenst) met een beetje Allesbinder. Verdeel de groenten en de biefstukjes over de borden. Verdeel de knoflooktenen over de biefstukjes en schep er wat jus over.