- Maaike van Kessel - https://www.maaikevankessel.nl -

Warmgerookte zalm met salsa

Gister was ik weer über creatief. Ik heb mijn eigen rooktrommel gebouwd. Ok, ik geef toe: ik heb het niet helemaal zelf bedacht (ik had wat hulp van Jamie O.), maar het idee was makkelijker dan de uitvoering. Blijkbaar zijn er mensen die oude koektrommels hebben rondslingeren. Nou ik helaas niet. Gelukkig vond ik bij de HEMA een exemplaar dat voor het doeleinde geschikt is. De trommel is wel een beetje aan de kleine kant, maar is groot genoeg voor twee stukken zalm. Nu moest ik alleen nog een passend roostertje vinden. Dit mocht volgens Jamie ook een stuk kippengaas zijn, maar waar haal je dat in de binnenstad van Groningen zo gauw vandaan? Uiteindelijk vond ik een ronde onderzetter. Die bleek bij thuiskomst echter niet in de trommel te passen. Toen ben ik zelf maar aan de slag gegaan en heb een uitlekbakje van de barbecue verknipt tot roostertje. Zie de foto voor het resultaat.

Vervolgens heb ik met een spijker zes gaatjes in de deksel van trommel gemaakt. En mijn eigen rooktrommel was klaar! Het kost ongeveer 10 minuten om de vis te garen. Ik had het blik op de barbecue gezet. De volgende keer zet ik het denk ik op een lage gaspit, zodat de houtmot beter gaat roken. Je moet er echt voor zorgen dat de houtmot genoeg warmte krijgt, anders gaat hij niet tot verbranding over. De vis was lekker, maar de rooksmaak kon nog wat sterker.

Ingrediënten:
| Bereidingstijd (exclusief bouwen trommel) 20 min | 2 personen |
• een takje verse rozemarijn • een paar takjes verse salie • 2 filets van elk 200 g zalm met vel • zeezout • olijfolie • 1 limoen gehalveerd • een paar blaadjes koriander
Voor de salsa:
• 1 verse rode Spaanse peper, van zaadjes ontdaan en fijngehakt • 2 tot 3 middelgrote rijpe tomaten, van zaadjes ontdaan, in blokjes gesneden • een halve komkommer, geschild en in kleine blokjes gesneden • het sap van 1 limoen • 2 lente-uitjes, in dunne plakjes gesneden • een handje verse koriander, alleen de blaadjes, fijngehakt • 1 avocado in kleine stukjes • extra vierge olijfolie

Bereiding:

Doe eerst een beetje houtmot (2 el) of houtsnippers onderin het blik en leg de takjes rozemarijn en salie erop. Plaats het rooster zodanig in het blik dat het rooster ongeveer halverwege de hoogte van het blik ligt (of buig een stuk kippengaas op maat).

Bestrooi de zalmfilets met zout en wrijf in met wat olijfolie. Leg ze vervolgens met het vel naar beneden op het rooster en doe het deksel op het blik. Zet het blik op matig vuur en laat het 10 minuten staan. Naar een paar minuten begint er wat rook door de gaatjes naar buiten te komen.

Meng terwijl de vis gerookt wordt de ingrediënten voor de salsa. Neem als de vis gaar is het blik van het vuur en laat nog 3 minuten staan voordat je de deksel eraf haalt. Hierdoor kunnen de laatste rook en restwarmte in de vis trekken.

Schep de zalmfilets uit het blik en leg elk op een bord. Schep er een beetje van de salsa op en bestrooi met wat korianderblaadjes. Zet de rest van de salsa in een kommetje op tafel. Lekker met brood of nieuwe aardappels.

PS: Je huis wordt wel een beetje rokerig. Dus zet de afzuigkap aan of zet het blik buiten op de barbecue.

Bron: Thuis bij Jamie – Jamie Oliver