Pizza op de Big Green Egg

> 60 minuten, Hoofdgerechten, Vegetarisch, Vis, Vlees 1 comment

Ok, in 2011 schreef ik al dat ook nog terug zou komen op ‘pizza op de Big Green Egg‘. Ondertussen heb ik wel regelmatig pizza gemaakt, maar ik heb er nog niet over geschreven. De hoogste tijd!

pizza_egg

Pizza op de Big Green Egg is wel iets wat je moet ‘tweaken’. Het juiste deeg, de juiste saus, de juiste temperatuur en de juiste bakduur. Gister had ik groot succes: knapperig gebakken pizza, die niet te zout is. (Vaak wel het geval met kant-en-klare tomatensaus en deegmix).

Ingrediënten:
| bereidingstijd 40 minuten + 1,5 uur wachten | 4 stuks |
voor de pizza: • 1 portie pizzadeeg • 1 portie tomatensaus • pizzabeleg: kaas, worst, groenten, olijven (bovenstaande pizza is met mozzarella, pittige salami, groene olijven en artisjok. Een andere variant was met tallegio, pancetta, gegrilde courgette en Spaanse peper)

Bereiding:

Maak pizzadeeg en tomatensaus. Steek de Big Green Egg aan. Zorg voor voldoende houtskool (Ik vul hem tot de eerste rand, binnenin de vuurkorf). Maak ondertussen een torentje van de plate setter met de pootjes naar beneden en de pizzasteen. Je legt de pizzasteen niet direct op de plate setter, maar je zorgt voor wat lucht ertussen. Ik gebruik hiervoor de bijgeleverde keramische ‘voetjes’ van het ei. Bolletjes aluminiumfolie werken ook.

pizzasteen

(Dit is een oude foto. Ondertussen heb ik een dikkere pizzasteen (van Big Green Egg), want degene die je hier ziet is kapot gesprongen. Ook heb ik high heat gasket (vilt) geplaatst, want het originele vilt kon de hoge temperaturen niet aan.)

Als de bbq een beetje op temperatuur begint te komen (zo rond de 150 graden), dan zet je de platesetter met pizzasteen er in. Laat de temperatuur vervolgens oplopen naar 350 graden en houd deze temperatuur vast. En nu het belangrijkst, wacht 20 minuten voordat je begint met bakken. Zo wordt alles in de bbq goed heet en bak je straks de pizza ook aan de bovenkant mooi goudbruin.

Verdeel het deeg in vier stukken. Rol een bolletje deeg dun uit. (Eventueel rol je alle vier de bodems al uit. Leg ze met ingevet aluminiumfolie ertussen in de koelkast tot gebruik) Bestrijk het deeg met wat tomatensaus. Houd de randen vrij. Beleg met ingrediënten naar keuze (niet te veel).

Transporteer de pizza naar de Big Green Egg. (Ik gebruik hiervoor ondertussen toch de Super peel). Een stalen pizzaschep kan ook.) Leg de pizza voorzichtig middenop de steen. Bak de pizza 4 minuten. Na 4 minuten draai ik de pizza een kwartslag. Dit voorkomt verbrande plekken en je kunt meteen even kijken hoe lang hij nog moet. Na nog 3-4 minuten is de pizza goudbruin en knapperig.

Pizzadeeg

voor het deeg: • 400 g bloem ‘tipo 00’ • 100 g fijngemalen griesmeel (semola di grano duro) • 325 ml handwarm water • 1 zakje gist à 7 g • 1/2 tl zout
• 1/2 el suiker • 2 el olijfolie

Bereiding:

Bij gebruik van een broodbakmachine: doe het water met de gist en suiker in de bak van de machine. Voeg dan de bloem, het zout en de olijfolie toe. Zet de machine op stand ‘deeg’ (kneden en rijzen). Dit programma duurt bij mijn machine anderhalf uur.

Met de hand: doe de bloem en zout in een ruime kom (of maak een berg op je werkblad). Maak een kuiltje in het midden. Meng in een maatbeker het water met de suiker, olijfolie en gist en laat een paar minuten staan.

Giet het mengsel in het kuiltje. Met een vork begin je de bloem en het mengsel voorzichtig te mengen. Wanneer het al een beetje een deeg begint te vormen, ga dan verder met je handen. Kneed tot een soepel, glad deeg.

Leg de bol deeg in kom, dek de kom af met een vochtige schone theedoek en laat ruim een uur rijzen op kamertemperatuur.

Bron: Jamie’s Italië

Tomatensaus

voor de tomatensaus: • 1 blik tomatenblokjes (of gepelde tomaten) • 1 teentje knoflook • 1 el olijfolie • klein bosje basilicum, blaadjes in stukjes • peper en zout

Bereiding:

Snijd het teentje knoflook in dunne plakjes. Fruit de plakjes knoflook even in de olijfolie.

Voeg de tomaten en basilicumblaadjes toe. Laat de saus 20 minuten op laag vuur pruttelen.

Druk de tomaten kapot met de achterkant van een houten lepel. (Als je een minder grove saus wilt, kun je hem ook nog door een zeef wrijven of pureren.) Breng de saus op smaak met zout en peper. Laat de saus afkoelen.

Bron: Jamie’s Italië

One Comment

  1. Jonas De Roeck

    Fantastisch en ziet er erg smakelijk uit! Ik moet de moed eens vinden om pizza deeg vers te maken. Laatst zag ik in een promotiefolder van Albert Heijn op https://www.folderbode.nl/ een (voorgemaakte) pizzadeeg gemaakt van pompoen en je had er ook één van bloemkool. Dit is ook erg lekker, maar zou dit graag eens vers willen maken… Bedankt voor de inspiratie alvast!