- Maaike van Kessel - https://www.maaikevankessel.nl -

Rucolasalade met fêta, tomaat en arganolie

Een paar weken geleden kreeg ik de vraag of ik biologische arganolie wil uitproberen en daarover wil schrijven op mijn blog. Nu ben ik de beroerdste niet 🙂 Daarbij had ik nog nooit van arganolie gehoord, dus ik was erg benieuwd naar de smaak. Van Argan Winkel ontving ik een fles culinaire arganolie.

Arganolie wordt gewonnen uit de pitten van de arganboom. Voor de culinaire olie worden de pitten eerst geroosterd voordat ze koud worden geperst. Deze olie komt uit het zuidwesten van Marokko en wordt daar geproduceerd door vrouwen die samenwerken in een kleinschalige coöperatie. De olie heeft een karakteristieke nootachtige smaak. Denk aan sesam- en walnootolie.

Op zoek naar een traditioneel recept met arganolie kwam ik uit bij amlou. Een dip van arganolie, honing en amandelen. Dat recept is al veelvuldig te vinden, dus ik heb iets anders gemaakt. Een salade waarin de amandelen terugkomen, maar ook fêta gemarineerd in arganolie, sumac en oregano of tijm. Sumac, geroosterde sesamzaadjes en tijm/oregano vormen de basis voor za’atar, een populair kruidenmengsel uit het Midden-Oosten. De arganolie vervangt in dit geval de sesamzaadjes.

Ik moet zeggen: erg smakelijke olie. Het lijkt me ook heerlijk als dip voor Marokkaans brood. Het enige nadeel, de olie is niet goedkoop. Voor iets bijzonders moet je soms wat meer op tafel leggen, zullen we maar zeggen.

Ingrediënten:
| bereidingstijd 10 minuten | 2 personen |
• 150 g fêta • 2 el arganolie • 1 tl oregano of tijm • 1 tl sumac • versgemalen peper en zout • rucola • 3 à 4 (TastyTom) tomaten • klein handje ongepelde amandelen • eventueel 1 el citroensap

Bereiding:

Snijd de fêta in blokjes en marineer 10 minuten in de arganolie, oregano en sumac.

Rooster de amandelen in een droge koekenpan.

Doe de rucola in een schaal. Snijd de tomaten in partjes en verdeel over de rucola. Strooi de amandelen over de salade en schep de fêta met dressing erover. Maal tot slot nog wat zout en peper over de salade. Eventueel kun je nog wat citroensap over de salade sprenkelen.