- Maaike van Kessel - https://www.maaikevankessel.nl -

Ossobuco met gremolata

Ossobuco is makkelijk te maken. Je moet alleen wat geduld hebben. Oorspronkelijk wordt er witte wijn in dit gerecht gebruikt, al ken ik ook recepten met marsala. Ik heb geen witte wijn in huis en ik vind rode wijn ook wel bij het koude weer passen. Dus misschien een wintervariant met rode wijn en een zomervariant met witte?

Sommige mensen vinden gremolata te overheersend. Ik vind het een goede toevoeging. Het is een mooie frisse tegenhanger van de volle smaken in de saus. Kijk zelf wat je lekker vindt.

Ingrediënten:
| bereidingstijd 3 uur | 4 personen |
• 4 biologische kalfsschenkels • boter en olijfolie • bloem • 1 ui, gesnipperd
• 1 wortel, in kleine blokjes • 1 stengel bleekselderij, in kleine blokjes • 4 teentjes knoflook, fijngesneden • 1 glas rode of witte wijn • 1 blik gepelde tomaten
• 250 ml bouillon • 2 laurierblaadjes • eventueel een takje rozemarijn
• 1 kaneelstokje • versgemalen zwarte peper

Bereiding:

Bestrooi de schenkels met peper en zout. Haal de schenkels door de bloem. Klop het overtollige bloem af. Verwarm een klont boter en een scheutje olijfolie in een braadpan. Bak de schenkels rondom bruin en haal ze uit de pan.

Fruit de ui, wortel, bleekselderij en knoflook op laag vuur in het achtergebleven vet. Voeg na een minuut of 5-10 de wijn, tomaten, laurier, kaneel, rozemarijn en bouillon toe. Breng op smaak met wat versgemalen peper. Breng alles net tegen de kook aan en leg de deksel op de pan.

Laat het vlees op het kleinste pitje 2-3 uur stoven tot het vlees mals is en makkelijk loslaat van het bot. Haal de schenkels uit de pan en kook de saus eventueel wat verder in. Breng de saus op smaak met zout en peper. Leg de schenkels weer terug in de pan. Serveer met aardappelpuree, polenta, pasta of risotto en bestrooi met gremolata.

Gremolata

• rasp van 1 citroen • 1-2 teentjes knoflook, geperst • 2 el peterselie, fijngehakt • 1/2 tl olijfolie • snuf zout en peper

Meng alle ingrediënten, dek af en zet ze een uur in de koelkast.